Viedokļi E-Polā

Pilvere: Bioekonomika var sekmēt Latvijas ekonomisko attīstību daudzās nozarēs

Jānis Stundiņš, Nac.ag. LETA
16.10.2014

Bioekonomikas joma spēj sekmēt Eiropas, tostarp Latvijas, ekonomisko attīstību daudzās nozarēs, secinājusi Latvijas Lauksaimniecības universitātes (LLU) rektore Irina Pilvere, apmeklējot Eiropas bioekonomikas konferenci.

Pēc rektores teiktā aģentūrai LETA, Eiropas Komisijas pārstāvji konferencē atzinīgi vērtējuši 16 Eiropas dalībvalstu, tostarp Latvijas, darbu bioekonomikas atbalstam un tās iekļaušanu struktūrfondu prioritāri atbalstāmajās jomās.

"Konferencē tika uzsvērts, ka bioekonomika ir pamats Eiropas ekonomiskajai attīstībai, jo ar tās palīdzību iespējams palielināt darba vietu skaitu, samazināt klimata izmaiņu ietekmi un risināt sociālos un politiskos jautājumus," pēc atgriešanās no Itālijā notikušās konferences pauda Pilvere.

Kā galvenais izaicinājums konferencē tika minēta saskaņotības un papildinātības panākšana starp piecām jomām - pārtikas drošību, dabas un bioloģisko resursu ilgtspējīgu pārvaldību, atkarības mazināšanu no neatjaunojamajiem resursiem, klimata izmaiņu negatīvo seku likvidēšanu, kā arī darbu un konkurētspēju, skaidroja rektore.

Vairāku konferences referentu prezentācijās pausts viedoklis, ka bioekonomikas izaugsmē izšķirošā loma būs inovācijām un pētījumiem, kuru izpilde atkarīga no zinātnieku un uzņēmēju ciešas sadarbības.

3. Eiropas bioekonomikas konference tika organizēta Turīnā, Itālijā, no 8.oktobra līdz 9.oktobrim Itālijas prezidentūras Eiropas Savienībā (ES) laikā. Latviju tajā pārstāvēja izglītības un zinātnes ministre Ina Druviete (V) un Pilvere. Konferencē no Latvijas arī piedalījās "Zemnieku saeimas" valdes priekšsēdētāja vietniece Maira Dzelzkalēja, kas ir Eiropas Savienības (ES) lauksaimnieku jumta organizācijas COPA viceprezidente.

Konferencē, kuras tēma bija "No nozarēm līdz sistēmai, no koncepcijas līdz realitātei", piedalījās ap 400 zinātnieku, uzņēmēju - valdību, ES institūciju un sabiedrisko organizāciju pārstāvji no 23 valstīm un sešiem kontinentiem.

Bioekonomika ES un citās valstīs tiek attiecināta uz ļoti plašu nozaru loku. Tās ir visas tautsaimniecības jomas, kurās tiek iegūti produkti no biomasas, - lauksaimniecība, zivsaimniecība, mežsaimniecība, pārtikas pārstrāde, kokrūpniecība, bioķīmija, bioenerģija, biofarmācija un citas.

Iepriekš LLU kopā ar Latvijas zinātniskajiem institūtiem izveidojusi Bioekonomikas pētniecības stratēģisko apvienību, apvienojot 14 dažādas institūcijas kopīgiem pētījumiem un projektiem, lai attīstītu zināšanu ietilpīgu bioekonomiku , kas ir viena no Latvijas viedās specializācijas jomām.

Nac.ag. LETA

x

Paroles atgadināšana