Viedokļi E-Polā

Finanšu ministrs: Nevaram atbalstīt priekšlikumu zemniekiem pašiem maksāt par Krievijas embargo negatīvo efektu

Airisa Ādamsone, Ingrīda Mičāne, Nac.ag. LETA
10.11.2014

Latvija nevar atbalstīt Eiropas Komisijas (EK) priekšlikumu zemniekiem pašiem maksāt par Krievijas embargo negatīvo efektu, šādu viedokli 7. novembrī Eiropas Savienības (ES) Ekonomisko un finanšu jautājumu padomes (ECOFIN) sanāksmē Briselē sarunās par Eiropas Savienības (ES) 2015.gada budžetu paudis finanšu ministrs Jānis Reirs (V).

"Nenoliedzami saspīlētā situācija austrumu reģionos būtiski ietekmē mūsu valsts uzņēmējus, zemnieku saimniecības, katru iedzīvotāju, tādējādi - visas valsts labklājību. Valsts ir atbildīga par tās labklājību, tāpēc no savas puses nevaram atbalstīt Eiropas Komisijas priekšlikumu zemniekiem pašiem maksāt par Krievijas embargo sekām," norādījis Reirs.

Jau ziņots, ka 2015.gadā ES budžeta ieņēmumi no lauksaimniecības nozares palielināsies par 440 miljoniem eiro, ko veido zemnieku iemaksas īpašā krīzes fondā. Tomēr vairāki ES komisāri rosinājuši šos līdzekļus novirzīt ar lauksaimniecību nesaistītām nozarēm. Latvijai šī nostāja nav pieņemama, ko nākamnedēļ ES Lauksaimniecības ministru sēdē norādīs arī zemkopības ministrs Jānis Dūklavs (ZZS). Debatēs ministrs akcentēs, ka minēto finansējumu nedrīkst pārdalīt citiem mērķiem, bet gan tas jānovirza atbalstam lauksaimniecībai, kas ir visvairāk cietusi Krievijas embargo dēļ.

Tikmēr Reirs Briselē vērsis uzmanību arī uz to, ka attiecībā uz ES 2014.gada budžetu vēl viens bezprecedenta elements ir neapmaksāto rēķinu apjoms kohēzijā. Tādēļ Latvija atbalsta Prezidentūras kompromisa priekšlikumu, tostarp ārkārtas rezerves mobilizēšanu maksājumu iztrūkuma mazināšanai, paziņojumā medijiem informē Finanšu ministrija.

ECOFIN laikā plānots apspriest arī vairākus aktuālus nodokļu politikas jautājumus, kā arī klimata pārmaiņu finansēšanas iespējas attīstības valstīs.

Nac.ag. LETA

x

Paroles atgadināšana