Viedokļi E-Polā

Piena pārstrādes uzņēmumi no valsts un Eiropas Savienības kompensācijas nesaņems

Jānis Šolks, Latvijas Piensaimnieku centrālā savienība (LPCS)
21.11.2014

Lai arī piena ražotājisaņems ne tikai valsts atbalstu, bet arī Eiropas Savienības papildu finansējumu, kooperatīvā sabiedrība Latvijas Piensaimnieku Centrālā savienība (turpmāk LPCS) vēlas norādīt, ka piena pārstrādātāji turpina atrasties sarežģītā situācijā, kur no vienas puses izjūt spiedienu no ražotājiem par piena iepirkuma cenu saglabāšanu iespējami augstā līmenī, bet no otras - sabiedrības un tirgotājiem, kuri galaproduktu cenasvēlas iespējami zemas.

Eiropas Savienības atbalstu 7,7 miljonus eiro un valsts atbalstu 7,9 miljonus eiro paredzēts piešķirtpiena ražotājiem jeb zemniekiem. Nākamais posms, kas ir piena pārstrādātāji jeb uzņēmēji, kas no piena ražo dažādus produktus, nekādu papildu finansējumu no valsts vai Eiropas Savienībaspagaidām nesaņems.

"Pašreiz sabiedrībā valda maldīgs priekšstats par to, ka uzņēmēji saņems miljonus, tāpēc pienam un tā produktiem cenas veikalos samazināsies. Taču tā nav patiesība, jo šo atbalstu ciltsdarbam jau ir saņēmuši un vēl saņems zemnieki – piena ražotāji, kas daļēji kompensē piena iepirkuma cenassamazinājumu, izvairoties no bankrota situācijām un ganāmpulku likvidēšanas," sacīja LPCS valdes priekšsēdētājs Jānis Šolks.

Pašreiz piena pārstrādātāji atrodas ļoti sarežģītā situācijā, jo Krievija aizliegusi produktu importu, kas tieši skar gandrīz visus lielākos uzņēmumus Latvijā un negatīvi ietekmē piena nozari kopumā. Savukārt Eiropā valda pārprodukcija, kas traucē papildu eksporta tirgu meklēšanu. "Lai arī izskanējis, ka Ķīna varētu būt mūsu nākotne, pašreiz jāsaprot, ka tas ir kaut kas ļoti tāls un nezināms. Vispirms jāmeklē sadarbības partneri, jādomā par iespējamajiem realizācijas apjomiem un, protams, cenu, kas var būt izšķirošs faktors," saka Jānis Šolks.

LPCS izveidota jau 1921.gadā, darbība atjaunota 1995.gadā ar mērķi apvienot piena pārstrādes uzņēmumus, lai aizstāvētu organizācijas biedru intereses un paaugstinātu to darbības efektivitāti. Savienībā ir 13 biedri un 5 sadarbības partneri, kas kopumā pārstrādā vairāk nekā 80% no Latvijā pārstrādātā piena.

Latvijas Piensaimnieku centrālā savienība (LPCS)

x

Paroles atgadināšana