Viedokļi E-Polā

LOSP: Manipulējot ar faktiem vēlas likvidēt nozīmīgu tautsaimniecības nozari

Krista Garkalne, Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padome (LOSP)
04.12.2014

Pamatojoties uz to, ka 4. decembrī Saeimā tika iesniegti portālā "manabalss.lv" savāktie 10 000 Latvijas pilsoņu paraksti par sabiedrības iniciatīvu saistībā ar kažokzvēru audzēšanas aizliegumu Latvijā, Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padome (LOSP) izsaka atbalstu nozares turpmākai pastāvēšanai un attīstībai Latvijā.

 Neskatoties uz „Dzīvnieku brīvības” centieniem apturēt kažokzvēru nozares pastāvēšanu, LOSP  uzskata, ka ir vieglprātīgi uz emocionāliem faktiem likvidēt nozari, kurai ir būtisks pienesums tautsaimniecībā – 2013.gadā nodrošinot būtisku eksporta apjomu - 30,7 miljonus eiro, sastādot nodokļu iemaksas valsts budžetā - 3,2 miljonus eiro, kā arī nodrošinot darbavietas aptuveni 500 cilvēkiem.

LOSP aicina Saeimu neatbalstīt biedrības „Dzīvnieku brīvība” iesniegtos parakstus par nozares likvidēšanu, jo ir absurdi lemt šādā tuvredzīgā perspektīvā ar domu, ka likvidējot nozari, tiks aizsargāti kažokzvēri. Vienkārša aritmētika ir tāda, ka tiks atvērtas durvis citai valstij un mēs kļūsim no produkcijas ražotājiem par importētājiem, sildot citas valsts ekonomiku, nodrošinot darbavietas citas valsts iedzīvotājiem, kā tas ir noticis Lielbritānijā, kur nozares aizliegums veicinājis jaunu fermu būvniecību Dānijā.
Latvijas kažokzvēru audzētāji stingri pieturas pie augstu  labturības standartu ievērošanas, arī vairākas reizes saimniecības ir atvērušas savas durvis, aicinot interesentus iepazīties ar apstākļiem, kādos tiek turēti kažokzvēri. Latvijas zvēraudzētavās pilnībā tiek ievēroti visi Latvijas un Eiropas Savienības noteiktie standarti un direktīvas, kā arī regulāri tiek veiktas Pārtikas un veterinārā dienesta, Valsts vides dienesta, Valsts ieņēmumu dienesta pārbaudes, savukārt atestēšanu veic Latvijas Zvēraudzētāju Asociācija, kā arī Kopenhāgenas un Helsinku kažokādas izsoles.

Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padomes (LOSP) valdes priekšsēdētājs Edgars Treibergs: “ Mums vairāk uzmanība ir jāvērš uz jebkuras nozares attīstību un stabilizēšanu, nevis iznīcināšanu,  jo kažokzvēru nozares attīstībā ir ieguldīti milzīgi finanšu resursi, lai tiktu nodrošinātas jaunākās tendences dzīvnieku labturības jautājumos. Vai tiešām uz emocijām un nepamatotas informācijas bāzes var iznīcināt nozari, papildinot bezdarbnieku rindas ar 500 nozarē nodarbinātajiem cilvēkiem. Ar nozares aizliegumu, netiks glābti kažokzvēri, bet gan palīdzēsim nozarei nostiprināt pozīcijas citās valstīs, jo no aizlieguma nesamazināsies produkcijas patērētāju skaits. Kažokzvēru audzētāju interesēs ir izaudzēt kvalitatīvu produkciju, kas panākams tikai ievērojot augstākos dzīvnieku turēšanas standartus. Ir nozares, kurās ir vēl lielāka dzīvnieku koncentrācija, līdz ar to arī traumētu un brāķētu dzīvnieku skaits, iespējams, ir pat lielāks, tā ka apgalvot, ka kažokzvēru nozare ir jāslēdz, jo netiek ievērotas dzīvnieku labturības prasības ir absurdi un emocionāli apgalvojumi, kas nedrīkst iznīcināt nozari, kura ir būtiska lauksaimniecības nozares sastāvdaļa.”

Savāktie 10000 paraksti petīcijai, kuras mērķis ir kažokzvēru audzēšanas nozares slēgšana, nozīmētu - neizmantotas eksporta iespējas,  nodokļu iemaksu valsts budžetā, radīto darbavietu potenciāla zaudējumu, kas zvēraudzētājiem veidotu vairāku desmitu miljonu eiro lielu kompensāciju apjomu. 

Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padome (LOSP)

x

Paroles atgadināšana