Viedokļi E-Polā

ES ierēdņi izprot kritisko situāciju piena nozarē un sola rast atbalstu

Līva Liepniece, Zemnieku Saeima (ZSA)
08.12.2014

3. un 4.decembrī Baltijas valstu un Somijas lauksaimnieki un nevalstisko organizāciju pārstāvji Briselē organizēja aktivitātes, lai pievērstu Eiropas Komisijas un Eiropas Parlamenta deputātu uzmanību kritiskajai situācijai piena lopkopības nozarē, kuru izraisīja Krievijas Federācijas noteiktais pārtikas embargo. Trešdien lauksaimnieki tikās ar vairākiem Eiropas Parlamenta (EP) deputātiem no Latvijas (Sandru Kalnieti, Inesi Vaideri, Arti Pabriku, Ivetu Griguli), tāpat Petri Sarvamma, Olli Rehn un Nilu Torvaldu no Somijas, Albert Dess no Vācijas, Urmas Paet, Tunne Kelam un Indrek Tarand no Igaunijas, tostarp EP Lauksaimniecības komitejas vadītāju Česlavu Adamu Sekerski, savukārt ceturtdien pārstāvji tikās ar Eiropas Ko-misijas Viceprezidentu Jirki Katainenu no Somijas, kurš atbild par nodarbinātību, izaugsmi, ieguldījumiem un konkurenci un Eiropas Savienības lauksaimniecības un lauku attīstības komisāru Filu Hoganu. Tikšanos laikā gan deputāti, gan komisāri saņēma simbolisku Baltijas-Somijas pienu, tādejādi atgādinot, ka piena lopkopības zemnieki gaida ātru palīdzību situācijas stabilizēšanai.

Biedrības "Zemnieku saeima" priekšsēdētāja vietniece Maira Dzelzkalēja: "Trešdien tikāmies ar Eiropas Parlamenta deputātiem un Lauksaimniecības komitejas vadītāju, aicinot nākamā gada Kopējās Lauksaimniecības politikas budžetā atvēlēt pietiekami daudz resursu krīzes situācijas risināšanai Baltijas un Somijas piensaimniecības nozarei. Esam gandarīti, ka viņi izprot mūsu kritisko situāciju un sola panākt, lai nākamā gada ES budžets būtu tāds, kas spētu reaģēt uz situācijām, kāda ir patlaban izveidojusies mūsu reģionā. Šobrīd ir sajūta, ka jaunais Lauksaimniecības un Lauku attīstības komisārs ir pietiekoši motivēts un spējīgs aizstāvēt savas nozares intereses, tāpat komisārs ir labi informēts par situāciju mūsu valstī. Gan Eiropas Parlamenta Lauksaimniecības Komitejā, kurā viņš trešdien uzklausīja deputātus, gan ceturtdien tiekoties ar lauksaimnieku organizācijām, komisārs Hogans skaidri pieminēja Baltijas un Somijas piena jautājumu un ap-solīja, ka viņš izmantos visus viņa rīcībā esošos instrumentus, lai piena sektoram palīdzētu pārvarēt šī brīža grūtības."

Latvijas Lauksaimniecības kooperatīvu asociācijas valdes loceklis, LPKS "Trikāta KS" valdes priekšsēdētājs un piena ražošanas saimniecības "Pilslejas" saimnieks Uldis Krievārs: "Tikšanās ar Eiropas Savienības lauksaimniecības un lauku attīstības komisāru Filu Hoganu mums notika kopā ar visām pārējam COPA-COGECA organizācijām. Esam gandarīti, ka Baltijas un Somijas zemnieki tika pie vārda un varēja akcentēt piena jautājumu. Gan diskutējot publiski, gan tiekoties individuāli, komisārs vairākas reizes apliecināja, ka situācija tiek kontrolēta un pašlaik tiek meklēti nepieciešamie risinājumi, lai Baltijas un Somijas piena nozarei tiktu piešķirts papildus atbalsts. Kopumā ar rezultātu esam apmierināti, jo mums radās sajūta, ka jaunais komisārs sola to, ko reāli var izdarīt."

Atgādinām, ka Latvijas lauksaimnieki kopā ar pārējo Baltijas valstu un Somijas lauksaimniekiem trešdien un ceturtdien akcijā Briselē Eiropas Komisijai prasīja palielināt atbalstu piena ražotājiem, kuriem ir radušies zaudējumi Krievijas noteiktā embargo dēļ. Eiropas Komisija līdz šim Baltijas valstu piena ražotājiem, kas ir cietuši no Krievijas sankcijām, ir nolēmusi piešķirt 28 miljonus eiro, tostarp Latvijas piena ražotājiem - 7,7 miljonus eiro no šīs summas.

Latvijas piensaimnieku intereses Briselē pārstāvēja LLKA valdes loceklis Uldis Krievārs, biedrības "Zemnieku saeima" priekšsēdētāja vietniece Maira Dzelzkalēja, z/s "Robežnieki" saimniece Ieva Alpa - Eizenberga un Latvijas Zemnieku federācijas Lauku attīstības eksperte Agnese Hauka.

Zemnieku Saeima (ZSA)

x

Paroles atgadināšana