Viedokļi E-Polā

LPS aicinās Saeimu nekavējoties pārskatīt likumu "Par zemes privatizāciju lauku apvidos" un gatavot jaunus grozījumus

Ella Valtmane, Nac.ag. LETA
07.01.2015

Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) valde 6. janvārī nolēmusi lūgt Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisiju nekavējoties pārskatīt likumu "Par zemes privatizāciju lauku apvidos".

Pašvaldības norāda, ka saistībā ar grozījumiem, kas stājās spēkā pagājušā gada 1.novembrī, ieviešot izmaiņas Latvijas lauksaimniecības zemes tirdzniecībā, tās ir saskārušās ar virkni problēmu. Kā aģentūra LETA uzzināja LPS, savienība vēlas, lai Saeimas atbildīgā komisija pārskatītu šo likumu un sagatavotu grozījumus tajā.

Lai noskaidrotu pašvaldību viedokli par grozījumiem likumā un par noteikumiem par lēmumu pieņemšanu darījumiem ar lauksaimniecības zemi, LPS aptaujāja pašvaldības. Nedēļas laikā atbildi sniedza 64, no kurām 55 bija saskatījušas problēmas saistībā ar šo regulējumu. Pašvaldību skatījumā grozījumi tikai bojā dzīvi vietējiem iedzīvotājiem un rada garas administratīvās procedūras.

Tiek norādīts, ka pašvaldībām šis regulējums rada papildu slodzi un izdevumus. Pašvaldības ir lūgtas arī apkopot visus faktiskos izdevumus, kas tām radušies, un iesniegt šos apkopojumus valdībā.

Noteikumi par lēmumu pieņemšanu darījumiem ar lauksaimniecības zemi paredz, ka pašvaldībām ir jāveido īpašas komisijas, lai izvērtētu darījumus saistībā ar lauksaimniecības zemes pirkuma tiesībām. Novadu pašvaldībām jāizveido komisijas iesniegumu izvērtēšanai un lēmumu pieņemšanai, kā arī jāuztur lauksaimniecības zemes nomas līgumu reģistrs. Savukārt darījumu subjektiem jāiesniedz novada pašvaldībā iesniegums par darījumiem ar lauksaimniecības zemi un jāpievieno dokumenti, kas apliecina personas tiesības iegūt īpašumā zemi.

Savukārt grozījumi likumā "Par zemes privatizāciju lauku apvidos" ieviesa izmaiņas Latvijas lauksaimniecības zemes tirdzniecībā. Likums nosaka personas, kuras varēs pirkt zemi, kas lielāka par pieciem hektāriem. Zemes īpašniekam tās apsaimniekošana jāsāk trīs gadu laikā kopš iegādes un rakstiski jāapliecina zemes izmantošana ražošanā. Ja trīs gadu laikā zemes īpašnieks nenodrošinās tās izmantošanu, izmaiņas paredzēs soda sankcijas.

Lai fiziska persona varētu iegādāties zemi, personai jābūt reģistrētai Valsts ieņēmumu dienestā kā saimnieciskās darbības veicējai, kā arī tiesīgai saņemt tiešos maksājumus un pēdējo trīs gadu laikā jābūt ienākumiem no lauksaimnieciskās ražošanas. Savukārt uzņēmumiem jābūt reģistrētiem Latvijā kā nodokļu maksātājiem un jānodarbina cilvēki, kuri ir ieguvuši lauksaimniecisko vai tai pielīdzināto izglītību. Tāpat šiem uzņēmumiem jābūt tiesīgiem saņemt tiešos maksājumus, kā arī vismaz pēdējo trīs gadu laikā jāgūst ieņēmumi no lauksaimnieciskās ražošanas vismaz vienas trešdaļas apmērā no kopējiem saimnieciskās darbības ieņēmumiem.

Nac.ag. LETA

x

Paroles atgadināšana