Viedokļi E-Polā

LOSP aicina neuzlikt papildu slogu mājražotāju un lauku tūrisma saimniecībām

Krista Garkalne, Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padome (LOSP)
04.02.2015

Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padome ( LOSP) aicina 4. februāra Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas sēdē skatāmo jautājumu par izmaiņām Alkoholisko dzērienu aprites likumā, pārskatīt un vērst par labu mājražotājiem un lauku tūrisma saimniecībām, nenosakot, kā obligātu prasību ieviest nepārtrauktu videonovērošanu.

2013.gada 19.jūlijā Saeimas pieņemtie grozījumi Alkoholisko dzērienu aprites likumā, nosaka, ka alkoholisko dzērienu mazumtirdzniecībā, izņemot alu, kurā absolūtais spirta daudzums nepārsniedz 5,8 tilpumprocentus, alkoholisko dzērienu tirdzniecības zāles pašapkalpošanās zonā un pircēju individuālās apkalpošanas vietā nodrošināma nepārtraukta videonovērošana, videoieraksta veikšana reālā laika režīmā un tā saglabāšana vismaz septiņas dienas pēc ierakstīšanas, reģistrējoties datu aizsardzības instancēs un uzglabājot datus saskaņā ar stingrajiem noteikumiem personas datu uzglabāšanā.

Kaut arī sākotnējais izmaiņu mērķis bija samazināt iespēju jauniešiem iegādāties alkoholiskos dzērienus, tomēr ar šādu redakciju vēlamais rezultāts netiks panākts, kā vienīgi neadekvāti sadārdzinātas mājražotāju un lauku tūrisma saimniecību izmaksas. LOSP aicina komisiju atbalstīt grozījumus nosakot, ka šāda prasība neattiecas uz alkoholisko dzērienu mazumtirdzniecības vietām, kurās tiek tirgots uzņēmēju pašu saražots vīns vai raudzētie dzērieni. Šī norma būtu jāattiecina uz visiem atbilstoši reģistrētiem mazumtirdzniecības uzņēmumiem, kā viesu mājas , viesu mājas ar norādi par sabiedrisko ēdināšanu, tikai sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumi-veikali, mazie lauku veikaliņi, pie nosacījuma, ka uzņēmumi ir reģistrēti Pārtikas un veterinārajā dienestā (PVD) un Valsts ieņēmumu dienestā (VID) kā alkoholisko dzērienu ražotāji/tirgotāji mazos apjomos.

LOSP dalīborganizācijas – „Lauku Ceļotājs” prezidente Asnāte Ziemele: „Iepriekšējā Saeima pieņēma likumu grozījumus, domājot tikai par lielajiem uzņēmējiem – šajā gadījumā – lielajiem alkohola tirgotājiem un importētājiem. Savukārt, vērts būtu paturēt prātā, ka mūsu pašu vīna, šmakovkas u.c. pašmāju alkohola ražotāji - uzņēmēji ir mazi un pārsvarā dzīvo laukos. Domājot tikai par lielajiem, mēs nodarām pāri savējiem, pieņemot likumu grozījumus, kas faktiski liedz mazajiem lauku ražotājiem veikt uzņēmējdarbību (liedzot pārdot pašražota piem. augļu vīna pudeli tūristam līdzi nešanai), uzliekot tiem pārmēru prasības, tās sadārdzinot un birokratizējot bez loģiska pamatojuma. Paldies tām valsts instancēm (VID, PVD, ZM), kas līdz šim nāca pretī, saprotot Saeimas pieņemto pretrunu un absurdu un nesodot mūsu mazos lauku ražotājus.”

LOSP valdes priekšsēdētājs Edgars Treibergs: „Ņemot vērā, ka visu laiku tiek diskutēts par ekonomiski aktīviem un apdzīvotiem laukiem, nedrīkst uzlikt vēl papildus slogu mājražotājiem un lauku tūrisma saimniecībām. Tāpēc aicinām šo normu neattiecināt uz minētajām saimniecības formām, pretējā gadījumā veidojas absurda situācija, ka novērošanas kameras jāizvieto arī tirdziņos, kur tiek tirgoti mājražotāju ražotie alkoholiskie dzērieni. ”

Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padome (LOSP)

x

Paroles atgadināšana