Viedokļi E-Polā

Lauksaimnieki sāk gatavoties jaunajai sezonai

Līva Norkārkle, Zemnieku Saeima (ZSA)
17.02.2015

Pagājušais gads lauksaimniekiem radīja ne mazums pārbaudījumus. Ir sācies jauns gads, bet daļa problēmu saglabājas joprojām. Kā lauksaimniekiem veicas šobrīd un kādas ir nākotnes prognozes, atbild "Zemnieku saeimas" biedri Latvijas reģionos.

z/s "Lojas" saimnieks Mareks Bērziņš no Mazsalacas novada: "Vidzemes pusē joprojām vērojama īsta ziema. Lauksaimniekiem šobrīd svarīgākie jautājumi ir grozījumi likumā "Par zemes privatizāciju lauku apvidos", jo jāiedzīvina jaunā zemes iegādes sistēma, kā arī apaugumu novākšana no lauksaimniecības zemēm. Ļoti daudzi lauksaimnieki šobrīd strādā pie zemju atgriešanas ražošanā un tas nozīmē, ka Vidzemē nāks klāt daudz jauni bloku labojumi. Kas attiecas uz zemes pirkšanu, pēc jaunās kārtības vēl neviens darījums nav noticis. Runājot par graudkopību, tad ziemāji šobrīd pārziemo labi. Ne tik pozitīvs skats ir uz cūkkopības nozari, jo Āfrikas cūku mēris tuvojas Mazsalacai. Šobrīd "bīstamā attālumā" ir jau atrastas pirmās kritušās cūkas, tādēļ svarīgi ir gan mazām, gan lielām saimniecībām ievērot biodrošības noteikumus."

z/s "Vilciņi - 1" saimnieks Arnis Burmistris no Jelgavas novada: "Nodarbojos ar augkopību un pagaidām ziemāju lauki Zemgales pusē izskatās labi. Tas, ko šobrīd ieteiktu izdarīt graudkopjiem - domāt par risku sadalīšanu un jau šobrīd, sagaidot labu graudu cenu, veikt fiksēšanu. Vienu brīdi cena jaunajai ražai bija ap 200 eiro par tonnu, kas priekš šīs situācijas ir ļoti labi. Ja runājam vēl par aktualitātēm, tad lauksaimniecības zemes tirgus ir mazaktīvs un zemes cenas ir augstas, kas ierobežo uzņēmumu attīstību. Nopietni jāizvērtē zemes atmaksāšanās laiks. Graudkopji turpina gatavoties pavasarim un liek cerības uz šī gada ražu. Tāpat saimniekiem jādomā par jauno un jau zināmo prasību izpildi - zaļināšanas pasākumiem un integrēto audzēšanu."

z/s "Laši" saimnieks Artūrs Akmens no Krustpils novada: "Latgales pusē sniegs vēl ir, tādēļ pastāv cerība par ziemāju veiksmīgu pārziemošanu. Mūsu pusē aktīvi cīnās piena lopkopības saimnieki - piena iepirkumu cenas samazinās un katrs izstrādā savu izdzīvošanas scenāriju. Mūsu puses lauksaimnieki ir pārsteigti par jauno Mazāk labvēlīgo apvidu karti, kurā, mērot pēc vidējām gaisa temperatūrām, Krustpils un visa Lietuvas pierobežas josla atrodas vienā kategorijā ar pie - Rīgas teritoriju."

z/s "Ezergaļi" saimnieks Dzintars Erdmanis no Kuldīgas novada: "Nodarbojos ar augkopību un jāteic, ka šobrīd laikapstākļi ziemājiem mūsu pusē ir labi. Lielākās problēmas lauksaimniekiem sagādā augstās zemes cenas. Tāpat mūsu pusē ļoti daudzi lauksaimnieki palika aiz svītras Lauku atbalsta dienesta izsludinātajā pirmajā projektu kārtā programmā "Atbalsts ieguldījumiem lauku saimniecībās". Šobrīd ļoti ceram, ka Zemkopības ministrija izlems par papildus līdzekļu piešķiršanu, jo projektu sagatavošanā ieguldīts gan liels darbs, gan finanšu resursi."

z/s "Celmiņi" saimnieks Kaspars Sūniņš no Kandavas novada: "Nodarbojos ar gaļas liellopu audzēšanu, un situācija šajā nozarē nav mainījusies – atšķirtajiem teļiem jau kopš rudens cena ir ļoti laba savukārt, ja runājam par gaļas cenu, tad nekas nav mainījies un tā ir izteikti zema. Manā pusē aktīvi ir jaunie lauksaimnieki, kuri gaida atbalstu lopu iegādei."

Zemnieku Saeima (ZSA)

x

Paroles atgadināšana