Viedokļi E-Polā

Šolks: Piena ražošanā jārēķinās ar riskiem, kā jebkurā citā biznesā

Ingrīda Mičāne, Nac.ag. LETA
18.02.2015

Piena ražošana ir tāds pats bizness, kā jebkura uzņēmējdarbība, kur riski un tirgus mainība ir normāla parādība, aģentūrai LETA atzina Latvijas piensaimnieku centrālās savienības vadītājs Jānis Šolks, komentējot zemnieku prognozes par gaidāmajiem bankrotiem zemo piena iepirkuma cenu dēļ (sk. rakstu http://www.agropols.lv/?menu=97&newsid=97626).

Kā ziņots, saistībā ar zemajām piena iepirkuma cenām vairākas Vidzemes un Latgales piensaimniecības sāk gatavoties bankrotiem, tikmēr biedrība "Lauksaimnieku apvienība" vērsīsies Konkurences padomē ar prasību izvērtēt aizliegtas vienošanās iespējamību starp pārstrādātājiem un mazumtirgotājiem piena produktu cenas veidošanā.

"Ieņēmumi samazinājušies ne tikai saimniecībām, bet arī pārstrādātājiem jāmeklē jauni tirgi, jādomā par produkcijas realizāciju, līgumattiecību izpildi. Iepriekšējie "treknie gadi" daudziem bija atgriezušies ar augstām piena iepirkuma cenām, un jau toreiz zemnieki tika brīdināti, ka tas neturpināsies mūžīgi, jo gan Eiropā, gan pasaulē sāka veidoties būtiska piena produktu, sevišķi industriālo, pārprodukcija," sacīja Šolks.

Viņš arī norādīja, ka, neraugoties uz neapskaužamo situāciju Krievijas embargo un produktu zemo cenu dēļ pasaules un Eiropas tirgos, pārstrādātāji godprātīgi maksā zemniekiem par pienu saskaņā ar noslēgtajiem līgumiem.

"Daudzi Latvijas piena ražotāji noslēguši līgumus ar Lietuvas piena pārstrādātājiem, jo iepirkuma cena bija nedaudz augstāka. Šobrīd tā mēdz būt gan zemāka, gan praktiski vienāda ar Latvijas piena pārstrādātāju piedāvāto, lai gan Krievijas embargo dēļ tiem pirmajiem radās problēmas," sacīja Šolks.

LPCS apvieno 13 piensaimniecības un pārstrādātājus, gada laikā iepērkot un pārstrādājot vairāk nekā 80% Latvijā iegūtā piena. Savienības biedru vidū ir AS "Rīgas piena kombināts", AS "Valmieras piens", AS "Tukuma piens", AS "Rīgas piensaimnieks", AS "Limbažu piens", AS "Smiltenes piens", AS "Cesvaines piens", AS "Talsu piensaimnieks" un citi.

Kā ziņots, Zemkopības ministrijā lēš, ka piena iepirkuma cenas kritums maksimumu varētu sasniegt martā, taču pēc tam prognozējams cenas kāpums.

Piensaimniecības sarežģītajā situācijā šogad var rēķināties ar vairāk nekā 43 miljonu eiro valsts atbalstu, no 23,36 miljoni būs ciltsdarbam, 12,38 miljoni būs atbalsts par slaucamām govīm, bet 7,7 miljoni - Eiropas Savienības atbalsts.

Nac.ag. LETA

x

Paroles atgadināšana