Viedokļi E-Polā

Latvijas Zvēraudzētāju asociācijas un LOSP viedoklis par Saeimas noraidīto iedzīvotāju iniciatīvu aizliegt kažokzvēru audzēšanu

AgroPols
19.02.2015

Latvijas Zvēraudzētāju Asociācijas (LZAA) un Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padomes (LOSP) viedoklis par 19. februārī Saeimas sēdē noraidīto Latvijas pilsoņu iesniegto kolektīvo iniciatīvu "Par kažokzvēru aizsardzību", kas paredzēja aizliegt kažokzvēru audzēšanu Latvijā.

"Atzinīgi novērtējam Saeimas izteikto atbalstu kažokzvēru audzēšanas nozarei, kurā Latvijas reģionos šobrīd strādā 14 ūdeļu un lapsu un 28 šinšillu fermas, kas nodrošina valstī vairāk nekā 500 darbavietas, vairums no tām reģionos, kur darbs šajās saimniecībās nereti, ir vienīgā iespēja būt nodarbinātam un gūt ienākumus. Pašreizējā valsts ekonomiskajā situācijā, šāds lēmums bija likumsakarīgs," gandarīta Latvijas Zvēraudzētāju Asociācijas (LZAA) valdes locekle Sandra Vilciņa.

Pēdējo divu gadu laikā nozarē Latvijā vērojamas pozitīvas izaugsmes tendences. Eksporta apjoma kāpums gada laikā audzis no 13,5 milj. līdz pat 30,7 milj. eiro, nodokļu iemaksas divu gadu laikā palielinājušās par 74%, produkcijas apjoma kāpums audzis par 72%, nozares attīstībā pēdējo trīs gadu laikā investēts 32,3 miljoni eiro.

Fermās audzētās ūdeles un lapsas nav savvaļas dzīvnieki, kā to nereti mēdz apgalvot. Fermās tiek audzētas šķirnes, kuras veidotas rūpīga selekcijas darba rezultātā, vairāku desmitu gadu garumā. Humānos apstākļos audzēti kažokzvēri ir mūsdienīga un vispārpieņemta ražošanas prakse, tāpat kā pārtikas, ādas apģērbu, apavu vai arī kažokādu ražošana. Mēs pieņemam, ka mūsdienās cilvēkiem ir izvēles iespējas - nēsāt vai nenēsāt dabīgās kažokādas izstrādājumus, līdzīgi kā ēst vai neēst gaļu un neuzspiest savu dzīvesveidu citiem.

Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padomes (LOSP) valdes priekšsēdētājs Edgars Treibergs: "Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padome (LOSP) atzinīgi vērtē loģiski pieņemto Saeimas lēmumu noraidīt iniciatīvu "Par kažokzvēru aizsardzību", kas paredzēja aizliegt kažokzvēru audzēšanu Latvijā. Kopīgi ar mūsu dalīborganizāciju - Latvijas Zvēraudzētāju Asociāciju, jau ilgstoši cīnījāmies par nozares pastāvēšanu un tālāko izaugsmi Latvijā. Visi esam brīvas izvēles priekšā, un visur darbojas piedāvājuma un pieprasījuma princips, kas nevar aizliegt cilvēkiem iegādāties produktus, kuros izmantota kažokāda. Tā ir brīva izvēle, kā jebkurā nozarē, tāpat kā veikalā un, ja nav pieprasījuma pēc kāda produkta, tad attiecīgais sektors pats beidz pastāvēt. Bet likvidēt darbavietas, iznīcināt mūsu pašu ražotājus, izslēgt no ražošanas ķēdes ievērojamus nodokļu maksātājus būtu absurdi. Tāpēc esam gandarīti par ilgstošā darba panākto rezultātu."

Informāciju sagatavoja Aija Liepiņa, sabiedrisko attiecību konsultante.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana