Viedokļi E-Polā

Aicina lauksaimniekus pragmatiski izvērtēt papildu investīcijas un pelnītspēju nākotnē

AgroPols
20.02.2015

Pagājušais gads lauksaimniecības nozarēs bijis izaicinājumiem pilns. Krievijas embargo, Āfrikas cūku mēra izplatība un nelabvēlīgie laikapstākļi Latvijā lika daudziem lauksaimniekiem pārskatīt gan savus sadarbības partnerus, gan meklēt jaunus realizācijas tirgus.

Jelgavā 18.februārī notika Lauksaimniecības forums, ko organizēja SEB banka sadarbībā ar Nacionālo informācijas aģentūru LETA. Tā norisi informatīvi atbalstīja AS Sadales tīkls.

Kā atzīmē Aivars Plisko, SEB bankas Kurzemes un Zemgales reģiona vadītājs, pērn lauksaimniekiem netrūka pārsteigumu: "Vietējā tirgū strādājošiem uzņēmumiem, kas veido vairāk kā 80% no visiem lauksaimniekiem, nelabvēlīgie laikapstākļi ietekmēja ražu - izsala ļoti lielas ziemas sējumu platības - tas noteikti atstāja ietekmi uz graudkopības uzņēmumiem. Savukārt cūkkopju darbu iedragāja Āfrikas cūka mēra izplatība, kas ļoti būtiski ietekmēja cūkgaļas ražošanas nozari un visvairāk tika skarta Latvijas Austrumu daļa. Un protams Krievijas embargo, kur visvairāk ietekmētā nozare bija piensaimniecība. Embargo ietekmē piensaimniekiem kritās realizācijas cenas un šī faktora ietekmē daudziem lauksaimniekiem nācās pārskatīt gan naudas plūsmu, gan savus sadarbības partnerus, gan realizācijas tirgus. Tas varbūt nav izdarāms tik ātri, taču mēs redzam, ka lauksaimnieki aktīvi strādā, lai paplašinātu produkcijas eksportu ne vien uz ES tirgiem, bet arī uz tālākiem tirgiem - tajā skaitā Āziju".

Situācija nozarē ir stabilizējusies, ko apliecina lauksaimnieku aktivitāte pagājušajā gada nogalē atvērto Eiropas Savienības fondu finansējuma apguvē. Tomēr jāņem vērā, ka aizvadīto piecu gadu laikā pieaudzis vidējais saistību slogs uz saimniecību.

SEB līzinga valdes priekšsēdētāja Nellija Kočanova atgādina, ka 2012.-2013.gadā vairums lauksaimnieku, it sevišķi graudkopības nozarē spēja panākt ievērojamu apgrozījuma kāpumu. "Pērn nelabvēlīgu laikapstākļu, Krievijas embargo dēļ u.c. faktoru ietekmē, nozaru finansiālā situācija vairs nebija tik veiksmīga ne apgrozījuma, ne pelnītspējas ziņā. Tādēļ, plānojot turpmāk savu saistību pieaugumu, uzņēmējiem ļoti pragmatiski jāizvērtē katras konkrētās tehnikas vienības iegādes nepieciešamība, katra konkrētā zemesgabala potenciālā pelnītspēja nākotnē. Banka ir gatava iesaistīties, konsultēt un kopīgi izstrādāt papildus investīciju plānus, tādēļ aicinām pie mums vērsties kā pie padomdevēja, ne vien finansētāja," uzsver N.Kočanova.

13.februārī Eiropas Komisija apstiprināja Latvijas Lauku attīstības programmu 2014.-2020.gadam. Līdz ar to lauksaimnieki var rēķināties ar nozīmīgiem atbalsta pasākumiem šogad, kā arī nākamajos gados kopumā par 1,531 miljardu eiro.

Zane Līde, Zemkopības ministrijas (ZM) Lauku attīstības fondu atbalsta nodaļas vadītāja stāsta, ka atbalsta programmā šogad plānota vēl viena kārta ieguldījumiem materiālajos aktīvos, kas paredzēti lielajiem lauksaimniekiem, pārstrādei un arī infrastruktūras attīstībai: "Plānojam pagūt to realizēt jau pirmajā pusgadā. Protams, būs arī platību maksājumi, agrovidei, bioloģiskajiem lauksaimniekiem, kā arī - ar dabas un citiem ierobežojumiem. Iepriekšējā periodā tie bija līdzīgi mazāk labvēlīgo apvidu maksājumiem. Papildus būs vēl atbalsts mazajiem lauksaimniekiem un arī jaunajiem lauksaimniekiem. To visu plānojam realizēt šajā gadā," pastāstīja ZM pārstāve.

Īsi pirms lauksaimniecības sezonas sākuma der atcerēties arī par drošību elektrolīniju tuvumā, strādājot lauku darbus ar traktoriem, pašizgāzējiem vai kombainiem. Pērn gaisvadu elektrolīnijas lauku un meža darbos tika sarautas 201 reizi, kā arī konstatēti 95 elektrolīniju balstu bojājumi.

Signis Rīns, AS Sadales tīkls nodrošinājuma direktors: "Pirms izbraucat uz lauka ar savu paaugstināto lauksaimniecības tehniku, galvenā prasība ir novērtēt situāciju. Ja uz lauka ir elektropārvades līnijas, jāsaprot, kurās vietās tās tiek šķērsotas, apstrādājot lauku, un nedrīkst aizmirst, ka pieļaujamais attālums no zemes līdz elektropārvades līniju vadiem ir 4,5 metri. Iegādājoties jaunu tehniku, noteikti pievērsiet uzmanību tehniskajai informācijai,- ja tehnikas izmēri pārsniedz pieļaujamo augstumu, tas, iespējams, apdraud drošu darbību elektropārvades līniju tuvumā," uzsver Sadales tīkla pārstāvis.

Informāciju sagatavoja Raimonds Ločmelis, sabiedrisko attiecību konsultants.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana