Viedokļi E-Polā

Jaunizveidotā attīstības finanšu institūcija mazinās valsts atbalsta līdzekļu sadrumstalotību

Aleksis Jarockis, LR Finanšu ministrija (FM)
15.04.2015

Trešdien, 15.aprīlī, Attīstības finanšu institūcijas trīs koncerna uzņēmumi apvienojās vienotā institūcijā ar nosaukumu AS "Attīstības finanšu institūcija Altum" (ALTUM). Līdz ar VAS "Latvijas Attīstības finanšu institūcija Altum", SIA "Latvijas Garantiju aģentūra" (LGA) un VAS "Lauku attīstības fonds" (LAF) apvienošanu vienā institūcijā būs noslēgusies vienotās Attīstības finanšu institūcijas izveide. Trīs atsevišķo institūciju sniegto valsts atbalstu turpmāk nodrošinās izveidotā institūcija, kuras akciju turētāji būs Finanšu, Ekonomikas un Zemkopības ministrijas.

Šo institūciju, kas sniedz valsts atbalstu finanšu instrumentu veidā, apvienošana veicinās valsts atbalsta pieejamību uzņēmējdarbībai. Tāpat tā mazinās atbalsta līdzekļu sadrumstalotību. Jāpiebilst, ka visā pārveides procesa gaitā iesaistītajās institūcijās tika nodrošināta valdības apstiprināto valsts atbalsta programmu nepārtraukta ieviešana.

ALTUM sniegs atbalstu dažādām atbalsta saņēmēju grupām - komersantiem, lauksaimniekiem, lauksaimnieku kooperatīviem, dzīvokļu īpašnieku apvienībām, kā arī ģimenēm ar bērniem. ALTUM gan piesaistīs atbalsta programmu īstenošanai finanšu starpniekus, gan pati īstenos atbalsta programmas, ja nebūs iespējams tās īstenot caur starpniekiem.

Apvienošanās brīdī kopējais institūcijas atbalsta instrumentu portfelis būs ap 390 miljoniem eiro, kas ietver aptuveni 6000 aizdevumus, 1000 garantijas, kā arī ap 150 ieguldījumus kapitālā.

Apvienojot pieredzi un resursus, būsim izdarījuši vērtīgu darbu. Definējot precīzus mērķus, tiks realizēta atbalsta saņēmējiem pieejamāka un saprotamāka valsts atbalsta sniegšanas sistēma. Jāpiebilst, ka vieni no lielākajiem ieguvējiem būs komersanti un lauksaimnieki, kuru atbalsta programmas ir finansiāli ietilpīgākās kopējā Attīstības finanšu institūcijas atbalsta programmu portfelī.

ALTUM programmas atbalstīs ne tikai uzņēmējdarbības attīstību, bet arī energoefektivitāti un lauksaimniecību. Tāpat tiks sniegts ievērojams atbalsts pašnodarbinātības veicināšanai, reģionālai un lauku teritoriju attīstībai, kā arī citu jautājumu risināšanai. Jāpiebilst, ka institūcija turpinās īstenot visas trīspadsmit līdz šim realizētās ALTUM, LGA un LAF valsts atbalsta programmas.

ALTUM klientu apkalpošanas reģionālajā tīklā varēs saņemt informāciju par piedāvātajiem pakalpojumiem, kā arī par visām valsts atbalsta programmām. Vēl 2015.gadā tiks realizētas vairākas jaunas valsts atbalsta programmas, tostarp darbu uzsāks arī Zemes fonds. Vēlos norādīt, ka mājokļu galvojumu programma ģimenēm ar bērniem sadarbībā ar komercbankām tiek īstenota jau šobrīd.

Uzskatu, ka izveidotā Attīstības finanšu institūcija ir būtisks atbalsta sniegšanas instruments. Tās darbība, īstenojot atbalsta programmas valsts attīstībai prioritārajās jomās, veicinās mūsu tautsaimniecības izaugsmi. Ikviens uzņēmējs varēs iegūt būtisku valsts atbalstu savas darbības pilnveidošanai neatkarīgi no pārstāvētās nozares.

LR Finanšu ministrija (FM)

x

Paroles atgadināšana