Viedokļi E-Polā

LPUF: Ar grozījumiem likumā vēlas diktēt pārtikas ražotājiem atkritumu apsaimniekotāja izvēli

Ligita Turnere, Latvijas Pārtikas uzņēmumu federācija (LPUF)
30.04.2015

Latvijas Pārtikas uzņēmumu federācija aicina Saeimu nepieļaut konkurences likvidāciju atkritumu apsaimniekošanas nozarē, liedzot pārtikas nozares uzņēmumiem tiesības izvēlēties piemērotāko un izdevīgāko atkritumu apsaimniekotāju.

Saeimā ceturtdien, 30.aprīlī, trešajā lasījumā plānots balsot par grozījumiem Atkritumu apsaimniekošanas likumā, kas liegs pārtikas ražotājiem iespēju izvēlēties atkritumu apsaimniekotāju.

“Grozījumi būtiski skars ne tikai mazumtirgotājus, kā to uzsvēruši deputāti, bet arī ražotājus. Tas ir absurds – privāti ražojoši uzņēmumi nevarēs izvēlēties cenas un piedāvātās kvalitātes ziņā izdevīgāko atkritumu apsaimniekotāju,” brīdina Latvijas Pārtikas uzņēmumu federācijas padomes priekšsēdētāja Ināra Šure.

Šādas pārmaiņas nozīmēs, ka ražotājiem būs jālauž noslēgtie līgumi un uzņēmumi nevarēs pielāgot atkritumu apsaimniekošanas sistēmu savām vajadzībām un specifikai, bet būs spiesti komercdarbību pakārtot pašvaldības izvēlētā vai tam piederošā atkritumu apsaimniekotāja diktātam.

Grozījumu pieņemšana esošajā redakcijā draud ar nevajadzīgām tiesvedībām valstij un ilgtermiņā var būtiski deformēt atkritumu apsaimniekošanas nozari, izspiežot no tirgus privātos atkritumu apsaimniekotājus, kā rezultātā sagaidāms nozīmīgs cenu pieaugums, kas var ietekmēt arī pārtikas produktu cenas.

“Mēs aicinām Saeimu lieki neeksperimentēt ar atkritumu apsaimniekošanas nozari, kas ietekmēs visas tautsaimniecības nozares. Nedrīkst pieļaut konkurences iznīcināšanu šajā nozarē, kā to paredz sagatavotais likumprojekts,” uzsver I. Šure.

Ja nav iespējams iztikt bez izmaiņām šajā regulējumā, Latvijas Pārtikas uzņēmumu federācija rosina kā kompromisu atbalstīt priekšlikumu, kas paredz, ka republikas pilsētās ražotājiem, kuriem sadzīves atkritumu apjoms konkrētā komercdarbības veikšanas vietā gadā pārsniedz 150 m3, ir tiesības pašiem izvēlēties atkritumu apsaimniekotāju, bet pārējām pašvaldībām ir tiesības noteikt kritērijus, kurus izpildot komersants pats būtu tiesīgs izvēlēties sev izdevīgāko atkritumu apsaimniekotāju.

LPUF ir vienīgā Latvijas pārtikas pārstrādes daudznozaru nevalstiskā organizācija, kas apvieno pārtikas uzņēmumus un profesionālās asociācijas, pārstāv ražotājus valsts un nevalstiskajās organizācijās, aizstāv biedru intereses starptautisko normatīvo aktu izstrādē, kā arī sniedz LPUF biedriem informatīvo atbalstu. Federācijā ir apvienojušies uzņēmumi, kas aizņem vairāk nekā 60% no visa Latvijas pārtikas ražošanas tirgus. Tajā ir pārstāvētas gan nozaru asociācijas, gan vairāki desmiti lielu, vidēju un mazu uzņēmumu.

Latvijas Pārtikas uzņēmumu federācija (LPUF)

x

Paroles atgadināšana