Viedokļi E-Polā

Latvija neatzīst Eiropas Komisijas pārmetumus lauksaimniecības zemes tirgus jomā

Viktorija Kalniņa, LR Zemkopības ministrija (ZM)
17.06.2015

Otrdien, 16. jūnijā, valdība apstiprināja Latvijas oficiālo nostāju formālās Eiropas Komisijas (EK) pārkāpuma procedūras lietā, kas uzsākta pret Latviju attiecībā uz lauksaimniecības zemes tiesisko regulējumu un nolēma neatzīt EK formālajā paziņojumā izteiktos pārmetumus lauksaimniecības zemes tirgus jomā, jo nesaskata lauksaimniecības zemes iegādei izvirzīto prasību neatbilstību Līguma par Eiropas Savienības darbību prasībām.

Eiropas Komisija aprīļa beigās informēja sabiedrību par tās būtiskākajām bažām saistībā ar ierobežojumiem, kas Latvijā piemēroti ieguldītājiem (pircējiem) attiecībā uz lauksaimniecības zemes iegādi. Eiropas Komisija norādīja Latvijai, ka likumā „Par zemes privatizāciju lauku apvidos” ietvertie nosacījumi par profesionālo kvalifikāciju un nodokļu parādu neesamību saistībā ar Līguma par Eiropas Savienības darbību prasībām ierobežo brīvību Latvijā veikt uzņēmējdarbību un kapitāla apriti.

Izstrādājot zemes tirgus regulējumu, jau sākotnēji tika rūpīgi veikta ES tiesību aktu regulējuma, Eiropas Kopienu tiesas spriedumu un citu ES dalībvalstu pieredzes izpēte un analīze kontekstā ar zemes tirgus regulējumu.

Valsts oficiālās nostājas dokumenta apstiprināšana valdībā ir standarta procedūra gadījumos, kad ir saņemts formālais paziņojums. Tā būtība ir paust oficiālu Latvijas viedokli un efektīvi aizsargāt Latvijas intereses.

LR Zemkopības ministrija (ZM)

x

Paroles atgadināšana