Viedokļi E-Polā

Dūklavs šaubās, ka Krievija pēc papildu dokumentu iesniegšanas atcels Latvijas zivju konservu importa aizliegumu

Nac.ag. LETA
19.06.2015

Pastāv bažas, ka arī pēc dokumentu iesniegšanas par paveiktajiem uzlabojumiem zivju apstrādes procesā Krievija neatcels zivju konservu importa aizliegumu, 19. jūnijā intervijā Latvijas Televīzijai atzina zemkopības ministrs Jānis Dūklavs (ZZS).

Jau ziņots, ka Krievijas federālais veterinārās un fitosanitārās uzraudzības dienests "Rosseļhoznadzor" jūnija sākumā aizliedza zivju un zivju produkcijas importu no Latvijas un Igaunijas. Latvijai dots laiks līdz 4.augustam, lai iesniegtu dokumentus par paveiktajiem uzlabojumiem zivju apstrādes procesā. Tad Krievija lems par aizlieguma atcelšanu un varētu sūtīt uz Latviju ekspertus, lai veiktu atkārtotas pārbaudes. PVD sola, ka Latvija apmēram līdz jūlija vidum iesniegs savu pozīciju Krievijai.

Dūklavs atturējās prognozēt kāds varētu būt "Rosseļhoznadzor" lēmums pēc dokumentu iesniegšanas, taču atzina, ka viņam esot "sliktas nojautas" un aizliegums varētu saglabāties. Viņa vērtējumā Krievijas lēmums ir nepamatots un neadekvāts.

Ministrs arī atkāroti uzsvēra, ka Latvijas zivrūpniekiem nav lielas cerības saņemt finansiālu palīdzību no Eiropas Savienības saistībā ar Krievijas sankcijām. "Nestāstīšu, ka dikti strādājam un ka būs," sacīja ministrs.

Vienlaikus Dūklavs norādīja, ka valdība ir izdarījusi daudz, lai palīdzētu zivrūpniekiem, tajā skaitā, radot iespēju saņemt nodokļu atlaides. Jaunas prasības pēc palīdzības neesot saņemtas, jo tiekot izprastas valsts budžeta iespējas.

Kā uzskata ministrs, iespējams, zivrūpniecības apjomi var samazināties, kāds atsevišķs uzņēmums var pārtraukt darbu, taču zivrūpniecības nozare noteikti neiznīkšot. Daudzi ražotāji esot daudzi atraduši citus tirgus. Pozitīvi esot vērtējams, ka pretēji pastāvējušajām bažām, ka līdz ar Krieviju savus tirgus Latvijas zivju produktiem aiztaisīs arī Kazahstāna un Balkrievija, tās nav nav atbalstījušas Krieviju.

Kā ziņots, zivju pārstrādes uzņēmumi, kuri Krievijas noteiktā embargo dēļ cietīs zaudējumus nerealizētās produkcijas dēļ, var rēķināties ar iesākto Eiropas Savienības zivsaimniecības fonda projektu pagarinājumiem, kā arī nodokļu brīvdienām, paredz valdības akceptētais informatīvais ziņojums "Par pasākumiem saistībā ar Krievijas aizliegumu sagatavotu un konservētu zivju produktu importam no Latvijas".

Zemkopības ministrijas (ZM) valsts sekretāre Dace Lucaua žurnālistiem stāstīja, ka valdība atbalstīja pasākumu virkni, kam vajadzētu palīdzēt zivrūpniekiem pārvarēt grūtības. “Paredzētas nodokļu brīvdienas, kredītu garantijas, atbalsts tiem uzņēmumiem, kas nevarēs saglabāt darbvietas, būs pasākumi, kas attiecas uz Eiropas Savienības fondiem, ārējo tirgu meklēšanu utt.,” informēja Lucaua.

Plānots, ka valdībā tiks iesniegts to uzņēmumu saraksts, kuriem nepieciešamas nodokļu brīvdienas. Ja valdība to akceptēs, Valsts ieņēmumu dienests tās piešķirs. Tiks arī vērtēta uzņēmumu eksporta proporcija uz Krieviju un Krievijas sankciju ietekme uz uzņēmumu. Tas galvenokārt attieksies uz zivju konservu ražotājiem.

Nac.ag. LETA

x

Paroles atgadināšana