Viedokļi E-Polā

ZM: Akcīzes noteikšana augu aizsardzības līdzekļiem draud ar negatīvu efektu visai lauksaimniecības un mežsaimniecības nozarei

Ingrīda Mičāne, Nac.ag. LETA
06.07.2015

Veselības ministrijas (VM) rosinājums ieviest akcīzes nodokli augu aizsardzības līdzekļiem (AAL) var radīt negatīvu efektu visai lauksaimniecības nozarei, kā arī veicināt nelegālu līdzekļu ienākšanu tirgū. Līdz ar to Zemkopības ministrija nepiekritīs šādai iecerei, aģentūrai LETA atzina Zemkopības ministrijas Lauksaimniecības departamenta direktora vietniece Iveta Ozoliņa.

Patlaban augu aizsardzības līdzekļi nav aplikti ar akcīzes nodokli.

"VM iecere varētu samazināt Latvijas apstākļiem piemērotu līdzekļu pieejamību zemniekiem un mežsaimniekiem. Turklāt pastāv liels risks, ka pieaugs nelegāli ievesto līdzekļu daudzums. Tas nozīmē, ka radīsies vēl lielāka slodze videi jeb piesārņojuma draudi. Jāsaprot, ka nelegālo līdzekļu lietošanu ir ļoti grūti izkontrolēt, un šāda kontrole izmaksā ļoti dārgi," sacīja Ozoliņa.

Tāpat viņa sacīja, ka vēl joprojām tirgū ir ierobežots tādu augu aizsardzība līdzekļu sortiments, kas paredzēti lietošanai mazās platībās audzētiem augiem - dārzeņiem, augļiem, ogām, kuru audzējamās platības Latvijā ir līdz 10 000 hektāriem. Nodokļa piemērošana varētu vēl vairāk samazināt šo līdzekļu pieejamību.

"Jebkura papildu nodokļa ieviešanai ir nepieciešams ietekmes izvērtējums uz nozari. ZM labprāt iepazītos ar konkrētā priekšlikuma pamatojumu un ietekmes izvērtējumu," sacīja ZM pārstāve.

Veselības ministrija 3. jūlijā nākusi klajā ar ieceri noteikt akcīzes nodokli ne tikai šokolādei, sālim, cukuram un dažiem citiem ministrijas ieskatā neveselīgiem produktiem, bet arī augu aizsardzības līdzekļiem. Pēdējiem tas varētu būt viens eiro par kilogramu.

Kopumā VM ir sagatavojusi priekšlikumus noteikt akcīzes nodokli vairākiem pārtikas produktiem un augu aizsardzības līdzekļiem, kā arī vairākām precēm. VM sākotnēji vēstīja, ka šādi budžetā varētu papildus rast 9,5 miljonus eiro.

Nac.ag. LETA

x

Paroles atgadināšana