Viedokļi E-Polā

Pārtikas nozares padome neatbalsta priekšlikumu par sāls, cukura un citu pārtikas produktu aplikšanu ar akcīzes nodokli

Kaspars Funts, LR Zemkopības ministrija (ZM)
21.07.2015

Pirmdien, 20.jūlijā, Zemkopības ministrijā notika Pārtikas nozares padomes sanāksme, kurā pēc diskusijām nolemts neatbalstīt Veselības ministrijas priekšlikumu par akcīzes nodokļa paaugstināšanu un ieviešanu atsevišķām pārtikas produktu grupām - šokolādei, sālim, cukuram un citiem produktiem. Latvijas pārtikas ražotāju un lauksaimnieku nevalstiskās organizācijas uzsvēra, ka akcīzes nodokļa ieviešana vājinātu pārtikas ražotāju konkurētspēju gan vietējos, gan eksporta tirgos. Turklāt citu valstu pieredze norāda, ka šādu nodokļu ieviešana nesasniedz savu mērķi, bet tikai vājina vietējo ražotāju pozīcijas tirgū.

Pārtikas ražotāji Pārtikas nozares padomes sēdē norādīja, ka nodokļu sloga palielinājuma rezultāts būtu pārtikas produktu cenu pieaugums, nevienlīdzīga konkurence ar kaimiņvalstu uzņēmumiem, pirktspējas samazināšanās iedzīvotāju vidū, nozares ražošanas apjomu kritums un mazākas iemaksas valsts budžetā, kā arī tam būtu negatīva ietekme uz saistītajām nozarēm, piemēram, lauksaimniecību. Atsevišķu pārtikas produktu grupu aplikšana ar jaunu nodokli pasliktinātu uzņēmējdarbības vidi Latvijā, kā rezultātā mūsu valsts pārtikas ražotāji pārceltu galaproduktu ražotnes uz Lietuvu, Igauniju un citām valstīm, kur šādi nodokļi nepastāv. Pārtikas ražotāju organizācijas uzsvēra, ka šobrīd Latvijā ir svarīgi saglabāt uzņēmumus, kas nodrošina ražošanu un darba vietas.

Jau ziņots, ka Zemkopības ministrija neatbalsta Veselības ministrijas priekšlikumu par akcīzes nodokļa ieviešanu atsevišķām pārtikas produktu grupām - šokolādei, sālim, cukuram un citiem produktiem, jo jaunu nodokļu ieviešanai un administrēšanai būtu nepieciešami papildu finanšu līdzekļi, sarežģīta administrēšana un kontrole, nebūtu iespējams pārliecināties par akcīzes nodokļa nomaksu, kā arī pastāvētu risks palielināties minēto produktu nelegālajam apgrozījumam. “Pašreizējā situācijā, kad pārtikas nozare izjūt Krievijas Federācijas noteiktās sankcijas un aktīvi meklē jaunus eksporta tirgus, kā arī nostiprina savas pozīcijas vietējā tirgū, šāds Veselības ministrijas priekšlikums no mūsu puses nav atbalstāms,” uzsver zemkopības ministrs Jānis Dūklavs.

LR Zemkopības ministrija (ZM)

x

Paroles atgadināšana