Viedokļi E-Polā

LOSP: Jāpanāk, lai biotopu kartēšanas process nav kā Pandoras – brīnumu lāde!

Krista Garkalne, Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padome (LOSP)
27.07.2015

Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padomes (LOSP) pārstāvjiem izskatot Vides un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) pasākuma 5.4.2.1. "Bioloģiskās daudzveidības saglabāšanas un ekosistēmu aizsardzības priekšnosacījumi” projekta vērtēšanas kritērijus, kas attiecas uz biotopu kartēšanas metodikas izstrādi un ieviešanu, radušies iebildumi, kas varētu ierobežot saimniecisko darbību.

Lai izvairītos no vienpersoniskas lēmumu pieņemšanas, svarīgi biotopu kartēšanas procesā iesaistīt visas puses, kuru saistošās teritorijas pēc metodikas apstiprināšanas vistiešāk tiks skartas - lauksaimniecības zeme, meliorētās platības, meža zeme. Tāpēc no LOSP puses kā pamata priekšlikumi tiek izvirzīti:

1) Pastāvam uz to, lai metodikas izstrādē piedalītos visas saistošās puses - gan dabas aizsardzības, gan lauksaimniecības, gan mežsaimniecības nozares pārstāvji, panākot kompromisu starp dabas aizsardzību un tautsaimniecības attīstību.

2) LOSP uzsver, ka jānosaka, ka biotopu kartēšana netiks veikta meliorētajās zemes vienībās, kā arī zemes vienību daļās, kuru lietošanas veidi ir: “aramzeme”, “augļu dārzs’, “zeme zem zivju dīķiem”, zeme zem ēkām un pagalmiem”, “zeme zem ceļiem”, kā arī citās ekspluatācijas aizsargjoslās.

3) Jānosaka, ka biotopu kartēšanas provizoriskie rezultāti pirms to publiskošanas tiks apspriesti ar lauksaimnieku, mežsaimnieku organizācijām, melioratoru un kūdras nozares asociācijām.

4) Būtiski ir panākt, ka biotopu kartēšana netiks veikta teritorijās, attiecībā uz kurām jau ir izsniegtas dažāda veida atļaujas plānotajai darbībai.

5) Lai nerastos pārpratumi, jānodrošina katra zemes īpašnieka informēšana par biotopu izpēti attiecīgajā īpašumā, paredzot zemes īpašnieka izvēles tiesības piedalīties biotopa izpētē, tāpat jāinformē katrs zemes īpašnieks, par projektā fiksēto potenciālo biotopu, sniedzot informāciju par iespējām apstrīdēt biotopa eksistenci, kā arī precīza informācija par saimnieciskās darbības aprobežojumiem, ja biotopa kartējums kļūs neapstrīdams.

6) Novērst iespēju veidot jaunas aizsargājamās teritorijas, balstoties uz kartēšanas laikā atrastām potenciālajām aizsargājamām teritorijām, pirms visu datu apkopošanas un analīzes.

7) Pirms kartēšanas uzsākšanas noteikt īpatsvaru no Latvijas teritorijas, kurās primārais mērķis ir dabas vērtību aizsardzība un apsaimniekošana. Tādejādi tiktu nodrošināta motivācija pārskatīt dabas vērtību kvalitāti esošajās aizsargājamās dabas teritorijās – ņemot ārā mazāk kvalitatīvo, pievienot vērtības ar augstāko kvalitāti.

Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padomes (LOSP) valdes priekšsēdētājs Edgars Treibergs: “Lielākā problēma šajā jautājumā, kas satrauc lauksaimniekus un varētu ietekmēt turpmāku saimniekošanu ir apstāklis, ka nav zināms, kurās platībās ir vai varētu atrasties biotops, jo nav zināms kur un kādi biotopi Latvijā ir izplatīti un kur tie atrodas. Līdz ar to metodikas izstrādē ir adekvāti jāizvērtē visi aspekti nosakot kādu teritoriju par aizsargājamu. Lauksaimnieku mērķis nav iznīcināt bioloģisko daudzveidību un degradēt vidi, bet tā kā zeme ir vienīgais līdzeklis, bez kuras nevar notikt lauksaimnieciskā ražošana, tad loģiski, ka katrs saimnieks rēķinās ar konkrēto īpašumā piederošo zemes platību, kas pēc biotopu kartēšanas var izmainīt jebkura lauksaimnieka plānus.”

Aiga Grasmane, Latvijas Meža īpašnieku biedrības izpilddirektore:

“ Spēles noteikumiem ir jābūt skaidriem pirms spēles uzsākšanas. Ja VARAM saka, ka veicot biotopu kartēšanu tai, nav nodomu palielināt aizsargājamo teritoriju platības valstī, tad mēs gribam redzēt dokumentālu apliecinājumu šādiem nodomiem pirms kartēšanas uzsākšanas. Tā kā šādu nosacījumu nav, tad ne šobrīd, ne kartēšanas laikā, ne pēc tās, vides ekspertiem nav liegts rosināt veidot aizsargājamas teritorijas, neprasot viedokli ne zemes īpašniekam, ne pašvaldībai, kā arī neprasot sabiedrībai, vai tā ir gatava caur valsts budžeta līdzekļiem par to maksāt kompensācijas. Latvijai ir jāapzina, jāaizsargā un pareizi jāapsaimnieko kvalitatīvākās dabas vērtības, taču aizsargājamo teritoriju paplašināšana nevar būt bezgalīga.”

Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padome (LOSP)

x

Paroles atgadināšana