Viedokļi E-Polā

Zemnieki atbildību par EK piešķirto 8,5 miljonu eiro sadali vēlas pārlikt uz ministriju

Ingrīda Mičāne, Nac.ag. LETA
02.10.2015

Pievienotie dokumenti

upl.phtml

Piedāvājums par Eiropas Komisijas piešķirto 8,5 miljonu eiro atbalsta sadali piensaimniecības un cūkkopības nozarēm jāizstrādā Zemkopības ministrijai (ZM), jo zemnieku priekšlikumi par naudas sadali ir pārāk atšķirīgi, aģentūrai LETA atzina Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padomes (LOSP) pārstāvji.

Vienlaikus lauksaimnieki norāda, ka atbalsts pienāksies tikai tām saimniecībām, kuras maksājušas visus nodokļus un ražojušas produkciju tirgum.

"Tā kā LOSP ir saņēmis atšķirīgus priekšlikumus no vairākām dalīborganizācijām par līdzekļu sadalījumu zaudējumu segšanai piena nozarē, lūdzam Zemkopības ministriju kā politikas veidotāju sagatavot savu piedāvājumu par atbalsta sadali un organizēt kopīgu tikšanos, lai pieņemtu lēmumu par labāko variantu, ņemot vērā objektīvus kritērijus," norādīja LOSP valdes priekšsēdētājs Edgars Treibergs.

LOSP dalīborganizācijas, Lauksaimniecības Statūtsabiedrību asociācijas valdes priekšsēdētāja Aija Balode sacīja, ka atbalstu piena nozarei vajadzētu sadalīt uz tām saimniecībām, kuras joprojām turpina realizēt pienu pārstrādei un ganāmpulkos tiek veikta pārraudzība.

"Atbalstu sadalot, jāņem vērā arī sociālā nodokļa nomaksa no valstī noteiktās minimālās algas," norādīja Balode.

Arī Latvijas Cūku audzētāju asociācijas direktore Dzintra Lejniece norādīja, ka zaudējumi nozarēm ir daudz lielāki nekā piedāvātais atbalsts un sadalei jābūt balstītai uz objektīviem un nediskriminējošiem kritērijiem.

"Asociācijas priekšlikums atbalstu sadalīt proporcionāli pēc ministrijas aprēķinātajiem zaudējumiem no Krievijas embargo. Kritēriji atbalsta piešķiršanai - par zaudējumiem šajā periodā uz katru realizēto dzīvnieku tirgū," sacīja Lejniece.

Neoficiāla informācija liecina, ka no 8,5 miljonu kopējā finansējuma piensaimniecības nozarei varētu tik piešķirti 6,8 miljoni, bet cūku audzētājiem - 1,7 miljoni eiro.

Jau ziņots, ka atbalsts piensaimniekiem un cūkkopjiem varētu tikt izmaksāts jau līdz 1.decembrim, tikmēr nevalstiskajām organizācijām līdz šodienai, 1.oktobrim, jāiesniedz attiecīgie aprēķini par vēlamo finansējuma sadali, iepriekš aģentūru LETA informēja ministrijas Tirgus kopējās organizācijas nodaļas vadītāja Dace Freimane.

Vienlaikus viņa norādīja, ka izmaksas termiņš Briselē varētu tikt mainīts arī uz vēlāku laiku.

Kā ziņots, 15.septembrī ES Lauksaimniecības ministru padomes sanāksmē Luksemburgā EK piedāvāja atbalstam Latvijas piena ražošanas un cūkkopības nozarēm piešķirt 8,5 miljonus eiro. Aprēķina vērtētie kritēriji - Krievijas embargo ietekme, piena cenas un cūkgaļas cenas samazinājums.

Tāpat 80 miljoni eiro tiek novirzīti vairākiem piedāvātajiem tirgus regulēšanas instrumentiem - privātās uzglabāšanas shēmu, produktu veicināšanas un jutīgo sabiedrības grupu vajadzību (bēgļi, trūcīgās personas) projektu attīstībai.

Piena iepirkuma cenas lejupslīde Latvijā sākās pērn rudenī, kas tika skaidrots gan ar Krievijas embargo piena pārprodukcijai, gan arī ar vispārējām tendencēm pasaules piena tirgos.

Saskaņā ar ZM aplēsēm Krievijas embargo Latvijas piena ražotājiem nesis 44,3 miljonu eiro zaudējumus, savukārt lauksaimniecības un pārtikas eksportam nodarītie zaudējumi ir apmēram 140 miljoni eiro.

Tikmēr piensaimniecības sarežģītajā situācijā šogad var rēķināties ar vairāk nekā 43 miljonu eiro valsts atbalstu, no kuriem ciltsdarbam piešķirts 23,36 miljonu finansējums, 12,38 miljoni būs atbalsts par slaucamām govīm, bet 7,6 miljoni - ES atbalsts.

http://www.leta.lv/info_graphic/kritiska-situacija-lv-piena-nozare 

Nac.ag. LETA

x

Paroles atgadināšana