Viedokļi E-Polā

Pārtikas ražotāji vēl izvērtēs Belēviča un Dūklava panāktās vienošanās iespējamo efektivitāti

Ainārs Sauka, Nac.ag. LETA
28.01.2016

Pārtikas ražotāji vēl izvērtēs veselības ministra Gunta Belēviča (ZZS) un zemkopības ministra Jāņa Dūklava (ZZS) trešdien, 27. janvārī, panāktās vienošanās iespējamo efektivitāti, aģentūrai LETA norādīja Latvijas Pārtikas uzņēmumu federācijas (LPUF) vadītāja Ināra Šure.

Viņa teica, ka tuvāko dienu laikā pārtikas nozares dalībnieki rīkos darba grupas, lai izvērtētu, vai ražotāji varēs pielāgoties iespējamām izmaiņām.

Par Dūklava un Belēviča vienošanos, kas paredz noteikt pārejas periodu līdz 2017.gadam atsevišķu pārtikas piedevu un aromatizētāju iekļaušanai pārtikas produktos, kas tiek izmantoti skolēnu ēdināšanai, Šure atzina, ka tas ir labāk nekā nekas. Tomēr sīkākus komentārus viņa sniegt nevarēja, paužot cerību, ka iecerētajās izmaiņās ir ņemti vērā arī pārtikas ražotāju iepriekš nosūtītie ieteikumi.

Šure arī informēja, ka pārtikas ražotāju darba grupa šo vienošanos vērtēs, visticamāk, līdz nākamās otrdienas, 2.februāra, valdības sēdei.

Kā ziņots, Belēvičs un Dūklavs vienojušies noteikt pārejas periodu līdz 2017.gadam atsevišķu pārtikas piedevu un aromatizētāju iekļaušanai pārtikas produktos, kas tiek izmantoti skolēnu ēdināšanai, aģentūru LETA informēja Belēviča pārstāve Iveta Ciganova.

Abi ministri bijuši vienisprātis, ka bērni izglītības iestādēs jāēdina ar pasniegšanas dienā svaigi pagatavotu ēdienu no dabīgiem pārtikas produktiem un ēdienam jābūt gatavotam uz vietas skolas ēdnīcā.

Ministri arī vienojās, ka tiks noteikts pārejas periods līdz 2017.gadam atsevišķu pārtikas piedevu un aromatizētāju iekļaušanai pārtikas produktos, kuri tiek izmantoti.

Jau ziņots, ka valdība vakar vēl neskatīja izmaiņas ražotāju un atsevišķas sabiedrības daļas neapmierinātību izsaukušajos noteikumos, kas paredz ierobežojumus pārtikai izglītības iestādēs, un uzdeva Veselības ministrijai (VM) tuvāko nedēļu laikā panākt vienošanos ar iesaistītajām pusēm.

Kā ziņots, ar 1.janvāri stājušies spēkā grozījumi Ministru kabineta noteikumos, kas aizliedz izglītības iestādēs ēdinātājiem iepirkt produktus, kuru sastāvā ir tādas pārtikas piedevas kā konservanti, krāsvielas, saldinātāji un aromatizētāji.

Līdz ar to ražotājiem radušās problēmas, jo aizliegto piedevu sarakstā nokļuva arī dabīgās krāsvielas, kas ražotas, piemēram, no burkāniem vai bietēm.

Šajā sakarā ar protesta vēstuli atbildīgajās institūcijās vērsās Pārtikas uzņēmumu federācija.

Zemkopības ministrijas (ZM) pārstāve Dagnija Muceniece aģentūru LETA iepriekš informēja, ka pēc ražotāju un skolu ēdinātāju protestiem notikusi operatīva VM, ZM, kā arī Pārtikas un veterinārā dienesta un citu ekspertu tikšanās. Jau vienā no tuvākajām valdības sēdēm varētu tikt pieņemts normatīvais akts, ar kuru tiktu grozīti šie noteikumi, pauda Muceniece.

Arī VM paziņoja, ka strādās pie grozījumiem, lai skolās būtu iespējams iegādāties produktus, kuri satur dabīgos aromatizētājus un dabīgās krāsvielas, kā arī prasībām atbilstošu maizi, tomēr noraida iespēju kopumā atcelt jauno kārtību par uztura normām skolās.

Nac.ag. LETA

x

Paroles atgadināšana