Viedokļi E-Polā

LOSP: Iestājamies par godīgiem konkurences nosacījumiem visiem lauksaimniekiem

Krista Garkalne, Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padome (LOSP)
03.02.2016

Trešdien, 3.februārī Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sēdē ir plānots izskatīt likumprojektu "Grozījumi likumā "Par uzņēmumu ienākuma nodokli"". Deputātu priekšlikumi paredz, ka arī uzņēmumu ienākumu nodokli (UIN) atbalstu neiekļautu ar nodokli apliekamajos ieņēmumos, arī pēc 2016.gada.

Lai nodrošinātu lauksaimniecības uzņēmumu ienākuma nodokļa maksātājiem labāku uzņēmējdarbības vidi un spēju konkurēt Eiropas Savienības (ES) tirgū ar citu valstu lauksaimniekiem, LOSP aicina Saeimu atbalstīt lauksaimnieku un deputātu priekšlikumu, un paredzēt, ka arī turpmāk, nosakot, apliekamo UIN, nodokļu maksātāja peļņa jāsamazina par summām, kas izmaksātas subsīdiju veidā kā valsts atbalsts lauksaimniecībai vai ES atbalsts lauksaimniecībai un lauku attīstībai, vismaz 2017., un 2018.gadā. Līdz ar to jāveic precizējumi likuma 116.punktā, pagarinot attiecīgos UIN atvieglojumus vismaz līdz 2019.gadam. Līdzīgi kā Saeima atbalstījusi šādus grozījumus likumā "Par iedzīvotāju ienākuma nodokli”, pagājušā gada nogalē, kas pagarināja lauksaimniecības atbalsta neaplikšanas periodu ar IIN. Ceram, ka Saeima atbalstīs šos grozījumus, radot vienlīdzīgus konkurences apstākļos gan saimniecībām, kas IIN maksātājas, gan saimniecībām, kas ir UIN maksātājas.

Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padomes (LOSP) valdes priekšsēdētājs Edgars Treibergs: "Šādus grozījumus ir būtiski veikt arī attiecībā uz UIN maksātājiem, jo šobrīd lauksaimniecības nozari ir skārušas dažādas problēmas un arī ES kopējais lauksaimniecības politikas finansējums tiešo maksājumu līmenī joprojām ir zemākais visā ES, kas būtiski ietekmē mūsu lauksaimnieku konkurētspēju."

Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padome (LOSP)

x

Paroles atgadināšana