Viedokļi E-Polā

SIA "Forevers" vadītāja Andreja Ždana viedoklis par raidījumā "Bez tabu" izskanējušo tēmu: E vielu klātbūtne pārtikas produktos

Sanita Liepiņa, SIA "Forevers"
22.02.2016

Raidījumā Bez Tabu (12. februārī) par E vielu klātbūtni gaļas produktos tika atspoguļota, manuprāt, ļoti aktuāla un jau ilgstoši eksistējoša problēma - regulējuma trūkums pārtikas nozarē. Žurnālisti ir rakuši dziļi, rūpīgi izpētot un aktualizējot ne tikai ražotājam, bet katram gaļas cienītājam (un ne tikai) nozīmīgu tēmu. E vielu klātbūtne pārtikas produktos Eiropas Savienības līmenī ir visai vāji regulēta un pat pašreizējā izpildījumā ļauj plaši interpretēt, ko drīkst un ko nedrīkst. Uzskatu, ka tie ražotāji, kuri raidījumā Bez Tabu tika minēti kā pārkāpēji, patiesībā ir situācijas ķīlnieki un šaubos, ka kāds no šiem uzņēmumiem būtu tīši ļaunprātīgi izmantojis likumdošanas caurumus, lai maldinātu patērētājus. Valstiskā līmenī nedrīkst būt tāda situācija, ka nav regulējuma, kas nosaka, kāds tad īsti drīkst būt pieļaujamais nitrītu daudzums produktos.

Tāda situācija nav neviena godprātīga cilvēka interesēs. Ražojot produktus, nedrīkst būt interpretācijas iespējas, bet jābūt konkrēti zināmiem darbības nosacījumiem.

Arī mūsu uzņēmums ražo produktus bez E vielām (kas nesatur E 250) un arī mēs varam nonākt līdzīgā situācijā, jo nav skaidrības likumdošanā.

Protams, sociāli atbildīgs uzņēmums nedrīkst strādāt pēc principa "kas nav aizliegts, tas ir atļauts", ignorējot biznesa ētikas principus. Taču valstiskā un pat Eiropas Savienības līmenī ir jārada tāda situācija likumdošanas jomā, kas skaidri un nepārprotami regulē tik nozīmīgu jomu kā pārtikas piedevas, rūpējoties gan par patērētāju veselību un arī nodrošinot tiesiskās paļāvības principu ražotājiem. Pašlaik E-vielu likumdošanas jomā valda neliela anarhija, un ir pēdējais laiks situācijai evolucionēt par labu nevis sistēmai un atrakstīšanās kultūrai, bet gan cilvēku labā. Tas ir pats primārais valsts institūciju uzdevums.

Turklāt jāpiebilst, ka arī pārbaužu un analīžu jomā situācija nav pietiekoši sakārtota un arī tur ir jāveic daudz uzlabojumu, lai šīs analīzes būtu uzticamas. Jo nereti tiek konstatētas kļūdas analīzēs, kas arīdzan var novest pie pārpratumiem un ražotājam rezultēties ar milzu zaudējumiem.

SIA "Forevers"

x

Paroles atgadināšana