Viedokļi E-Polā

Atjaunojamās enerģijas ražotāji cer uz ministra sapratni un aicina nekompromitēt nozari

AgroPols
29.02.2016

Latvijas Atjaunojamās enerģijas federācijas (turpmāk tekstā -LAEF) biedri ar neizpratni uztvēra šodienas, 26.februāra, jaunā ekonomikas ministra A.Ašeradena k-ga sniegto informāciju presē par plānotajiem grozījumiem Ministru kabineta noteikumos nr. 221 "Noteikumi par elektroenerģijas ražošanu un cenu noteikšanu, ražojot elektroenerģiju koģenerācijā" (turpmāk tekstā - Noteikumi), kas nosaka fiksētu lauksaimniecības uzņēmumos saražotās elektroenerģijas iepirkuma cenu.

Šobrīd nozares uzņēmumiem nav saprotama Ekonomikas ministra uzsāktā politika, ņemot vērā, ka pirmajās darba dienās, bez jebkādas diskusijas ar nozares organizācijām, tika noņemti no darba kārtības izstrādātie grozījumi noteikumos, kas kaut nedaudz padarītu stabilāku šo uzņēmumu turpmāko pastāvēšanu.

- LAEF uzsver, ka ministrija nav atsaukusies aicinājumam uzklausīt nozares viedokli un argumentus, tajā pašā laikā komunicējot ar medijiem, tendenciozi tiek pausts negatīvs viedoklis par atjaunojamās enerģijas ražotāju nākotni. Tāpēc nozare nevar komentēt preses relīzē minēto ietekmi uz budžetu, jo nav zināma veikto aprēķinu metode.

Kā jau vairākkārt LAEF ir skaidrojusi, atjaunojamās enerģijas nozares uzņēmumi pārsvarā ir kompleksas saimniecības, kur atjaunojamā enerģijas ražošana ir viens no uzņēmuma darbības veidiem, lai nodrošinātu vides kvalitātes prasības un nepieciešamo enerģiju lauksaimniecības un mežsaimniecības produkcijas ražošanai ar lielu pievienoto vērtību. Šie uzņēmumi pārsvarā atrodas ārpus apdzīvotajām vietām, kas nodrošina darba vietas daudziem reģionu cilvēkiem, tāpēc to pastāvēšana pirmkārt ir ļoti svarīga reģionālajā aspektā. Ja tiek vērtēta iespējamā OIK ietekme uz budžetu, tad viennozīmīgi ministrijai ir jānovērtē, kāda tā būs gadījumā, ja šie uzņēmumi pārtrauks savu darbību.

Nozares uzņēmumi cer uz ministra sapratni un vēlmi iedziļināties atjaunojamās enerģijas un lauksaimniecības uzņēmumiem svarīgu jautājumu risināšanā.

Informāciju sagatavoja Solvita Boldāne, Latvijas Atjaunojamās enerģijas federācijas Preses sekretāre.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana