Viedokļi E-Polā

LOSP: Enerģētikas politikai ir jāveicina ražošanas attīstība, nevis primāri jāpalielina valsts budžets

Krista Garkalne, Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padome (LOSP)
04.10.2016

Otrdien, 4.oktobrī notiks Ministru kabineta sēde par Ekonomikas ministrijas (EM) virzītajiem grozījumiem "Elektroenerģijas tirgus likumā", kurā piedalīsies arī Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padomes (LOSP) pārstāvji.

No LOSP puses tiek uzsvērts, ka šobrīd netiek pildīts likumprojekta "Grozījumi Elektroenerģijas tirgus likumā" (likuma) noteiktais mērķis attiecībā uz lielajiem elektroenerģijas patērētājiem, kas paredz, lai visiem enerģijas lietotājiem, ievērojot normatīvo aktu prasības, visefektīvākajā iespējamajā veidā par pamatotām cenām tiktu droši un kvalitatīvi piegādāta elektroenerģija.

Šī iepirkuma izmaksas sedz visi Latvijas elektroenerģijas galalietotāji proporcionāli savam elektroenerģijas patēriņam, kompensējot publiskajam tirgotājam obligātā iepirkuma komponentes (OIK) izdevumus.

Veicot paredzētos grozījumus, OIK slogs tiks pārlikts uz MVU, t.sk. lauksaimniekiem. OIK komponentes īpatsvars var pieaugt pat dubultā.

Guntis Vilnītis, LOSP izpilddirektors: "EM sagatavotā likumprojekta "Grozījumi Elektroenerģijas tirgus likumā" anotācija ir maldinoša un virspusēja, bez jebkādas nākotnes situācijas modulācijas dažādām lauku saimniecībām un mājsaimniecībām. Izmaiņas šajā likumā pamatā ir nepieciešamas, lai papildinātu valsts pamatbudžetu īstermiņā, nevis, lai ražošanai attīstoties, valsts budžets papildinātos ilgtermiņā. Šajā vietā zīmīgi ir eksprezidenta Andra Bērziņa viedie vārdi „Ja nesaglabāsim laukus, Latvijas nebūs. Paliks dažas lielas pilsētas un vairāk nekas"."

Secinājumi par Latvijas Enerģētikas politiku - energoietilpīgie uzņēmumi Latviju jau ir pametuši vai par to nopietni domā (Liepājas metalurgs, Valmieras stikla šķiedra, Cemex). Mēģinot glābt nedaudzos atlikušos lielos uzņēmumus (Latvijas Finieris, Maxima), tiek plānots aplikt ar OIK un Sadales nodevu visu pārējo Latvijas sabiedrību.

Ir nesaprotami, kāpēc likumprojekta ietekme nav apspriesta ar laukus pārstāvošajām nevalstiskajām organizācijām, kā LOSP, Lauksaimniecības Statūtsabiedrību asociāciju, Latvijas Zemnieku federāciju, Lauksaimnieku apvienību, un Jauno Zemnieku klubu un Latvijas Bioloģiskās lauksaimniecības asociāciju, u.c, kuras pārstāv 99% Latvijas teritorijas.

Pamatojoties uz to, mēs kategoriski iebilstam sagatavotajiem grozījumiem likumprojektā "Grozījumi Elektroenerģijas tirgus likumā" un ierosinām tajā un to pavadošajos normatīvos regulējumos paredzēt:

1. Samazināt Latvenergo plānoto dotāciju nevis palielināt OIK komponenti un sistēmas izmaksas mazajiem patērētājiem un lauksaimniekiem. Tāpēc ir jāgroza MK 221 noteikumi, kas paredzētu, ka katru gadu Latvenergo un pārējo dabas gāzes koģenerācijas staciju subsīdija tiek samazināta par 20%;

2. Samazināt A/S "Sadales tīkls", A/S "Augstsprieguma tīkls" kapitāla atdeves likmes no esošajiem 5% uz piemēram 3,5%, kas attiecīgi samazinātu sadales un pārvades sistēmas pakalpojuma izmaksas patērētājiem;

3. Paredzēt, ka lauksaimniekiem (pēc atbilstošiem NACE kodiem) tiek saglabāts proporcionālais maksājums pēc patēriņa (nevis jaudas).

Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padome (LOSP)

x

Paroles atgadināšana