Viedokļi E-Polā

Veterinārārstu biedrība: Absurds suņu reģistrācijas procesā turpinās

Māra Viduža, Latvijas Veterinārārstu biedrība (LVB)
05.10.2016

Ministru kabinets ignorē Latvijas Veterinārārstu biedrības priekšlikumu: patversmēm, lai reģistrētu savus suņus būs jāšķiras no prāvām summām. Tikmēr vismaz daži tūkstoši suņu dzīvos patversmēs nereģistrēti.

Veterinārārstu kā profesionāļu, kuri vislabāk izprot suņu reģistrācijas sistēmas nepilnības un tās pilnveidošanas iespējas Latvijā, viedoklis kārtējo reizi tika ignorēts, nožēlu pauž LVB priekšsēdētāja Māra Viduža.

Vakar Ministru kabinetā pieņemtie Ministru kabineta noteikumu nr.880 grozījumi no reģistrācijas maksas atbrīvos tikai konkrētu personu, kas suni adoptē, tāpēc patversmes, kuras no 2017.gada 1.janvāra drīkstēs turēt tikai LDC reģistrētus suņus, būs spiestas šobrīd patversmē dzīvojošos suņus reģistrēt par pilnu maksu.

Tas nav loģiski, jo ZM vadība ir informējusi, ka ieviešot normu par reģistrācijas maksas atcelšanu tikai no patversmēm atsavinātiem suņiem, budžeta izdevumi būs 8750 euro gadā. Tātad, izmantojot šos līdzekļus racionāli patversmēs mītošo suņu reģistrācijai, jau rīt bija iespēja reģistrēt LDC vismaz 2500 suņus.

Ja būtu uzklausīta LVB un tiktu pieņemta norma, ka no LDC maksas atbrīvo "dzīvnieku patversmes suni, kas tiek turēts dzīvnieku patversmē ilgāk par 14 dienām", tad būtu ieguvējs gan patversme, gan adoptētājs.

Adoptējot patversmē reģistrētu suni jebkurā gadījumā suņa jaunajam īpašniekam nebav jāmaksā, jo par suņa pārreģistrāciju uz citu personu LDC cenrādī maksa nav paredzēta. LVB ieskatā patversmes "Ulubele" vadītājas I.Džonsones un patversmes "Mežvairogi D.Priedes, kuras vakar MK sēdē bija lielākās pretinieces suņu reģistrēšanai patversmēs, argumenti neiztur kritiku. Arī daudzi viena īpašnieka suņi ir veci, arī viņus varbūt jau pēc nedēļas vajadzēs eitanazēt, taču tas saimnieku neatbrīvo no pienākuma reģistrēt savu suni. Šāda dubulta morāle nedrīkst tik kultivēta sabiedrībā un kur nu vēl atbalstīta ar valsts amatpersonu lēmumiem.

Veterinārārstiem nepamatoti tiek pārmests, ka suņu reģistrācijas temps valstī nav pietiekoši ātrs, kamēr vakar pieņemtie grozījumi kārtējo reizi diemžēl nespēra soli reģistrācijas efektivitātes palielināšanā.

LVB ir skeptiska arī par to, ka vairāk nekā divkārt samazinātā LDC suņa reģistrācijas maksa varētu ko mainīt reģistrācijas tempā.

Kamēr suņu īpašnieki nebūs pārliecināti, ka valsts ir spējīga uz efektīvu uzraudzības un kontroles mehānismu, tikmēr suņu reģistrāciju veiks tikai sabiedrības atbildīgākā daļa. Protams, tuvojoties 1.janvārim temps kāps, taču pēc LVB prognozēm tas nepārsniegs to suņu reģistrācijas līmeni LDC kāds tas bija vasaras sākumā pirms ZM radītā haosa suņu reģistrācijas jautājumos, uzskata biedrība.

Latvijas Veterinārārstu biedrība (LVB)

x

Paroles atgadināšana