Viedokļi E-Polā

LOSP priekšlikumi ēnu ekonomikas mazināšanai

Krista Garkalne, Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padome (LOSP)
03.11.2016

Trešdien, 2.novembrī, Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padomes (LOSP) izpilddirektors Guntis Vilnītis Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas sēdē prezentēja priekšlikumus ēnu ekonomikas mazināšanai lauksaimniecības un pārtikas preču tirdzniecībā. Šādu uzdevumu LOSP saņēma Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas 5.jūlija sēdē.

Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas pārstāvji tika iepazīstināti ar desmit LOSP priekšlikumiem, kuri izkristalizējušies ilgstošās diskusijās ar Zemkopības ministriju, Finanšu ministriju, Ekonomikas ministriju, Lauku atbalsta dienestu, Valsts ieņēmumu dienestu, Pārtikas un veterināro dienestu. Tomēr būtiskākie priekšlikumi ir saistīti ar pievienotās vērtības nodokļa (PVN) izkrāpšanu un PVN iekasēšanas uzlabošanu. Ir jāmaina esošā PVN iekasēšanas sistēma, ieviešot Eiropas Komisijas ieteikumus minētajā jomā, veicot grozījumus PVN likumā, nosakot dalītās maksāšanas modeli („split payment model”). Proti, darījumu pusēm norēķinoties par piegādātajām precēm, pircējs veic PVN nomaksu valsts budžetā, bet pārdevējam samaksā tikai tīro preces vai pakalpojuma cenu.

Tādējādi, piemēram, gadījumā, ja preču vai pakalpojumu pārdevējs (kas ir reģistrēts PVN maksātājs) būtu „fiktīvs” vai „pazudušais” komersants, tad pircējam vēlāk nerastos problēmas ar priekšnodokļa atskaitīšanu, jo tas būtu samaksājis PVN tieši budžetā. Savukārt preču vai pakalpojumu piegādātājam saņēmējs samaksātu tikai preču vai pakalpojumu vērtību bez PVN.

Tāpat aicinājām veikt izmaiņas likumā “Par pievienotās vērtības nodokli” un noteikt 5% PVN likmi lauksaimniecības un pārtikas, noteiktas nomenklatūras precēm. Kā prioritāru piedāvājām piemērot Eiropas līmeņa 5% PVN likmi svaigiem augļiem un dārzeņiem. Tautsaimniecības komisija vienojās jautājumu par Eiropas līmeņa PVN piemērošanu augļiem un dārzeņiem nodot izskatīšanai Saeimas partiju frakcijām.

Uzsvērām arī to, ka būtiski ir sakārtot publisko tirgu teritorijas un tirgus turētāju atbildību. Tāpēc tirdzniecības vietu nomas līgumos jānorāda tirgojamo lauksaimniecības un pārtikas preču sortiments un apjoms, kā arī tirdzniecības vietu turētājiem ir pienākums veikt kontroli pār faktisko tirgojamo preču izcelsmi, sortimentu un apjomu. Vēlamies Ekonomikas ministrijas aktīvāku rīcību, lai MK 440 noteikumu jautājumi tiktu sakārtots maksimāli ātrākā laika periodā.

Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija uzticēja LOSP turpināt darbu pie iesniegto priekšlikumu īstenošanas atbildīgajās institūcijās, kā arī reizi mēnesī informēt komisiju par situāciju iesniegto priekšlikumu ieviešanas gaitā. Tika uzdots Ekonomikas ministrijai līdz 5.decembrim sniegt informāciju Tautsaimniecības komisijai par MK Nr.440 “ Noteikumi par tirdzniecības veidiem, kas saskaņojami ar pašvaldību, un tirdzniecības organizēšanas kārtību ” izmaiņu sagatavošanas pakāpi.

Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padome (LOSP)

x

Paroles atgadināšana