Viedokļi E-Polā

Latvijas Administratīvi teritoriālā 2019.-2020. gada reforma. Skats no aizmugures

Andris Miglavs, AgroPols
25.01.2021

Pusgads jau nodzīvots pēc jaunās Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likuma redakcijas (turpmāk tekstā arī – ATV likums) pieņemšanas 2020. gada jūnijā. Valsts gatavojas pašvaldību vēlēšanām. Bet mieles pēc šā likuma redakcijas izsludināšanas ir palikušas. Kāpēc un kādas - par to šajā analītiski pētnieciskajā rakstā


Pievienotie dokumenti

Ziņojuma pilns teksts

Pusgads jau nodzīvots pēc jaunās Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likuma redakcijas pieņemšanas 2020. gada jūnijā. 
Valsts gatavojas pašvaldību vēlēšanām. Bet mieles pēc šā likuma redakcijas izsludināšanas ir palikušas.

Kāpēc un kādas - par to šajā analītiski pētnieciskajā rakstā, faktiski neformāla un, pēc formas, mazliet neparasta pētniecības projekta galaziņojumā. Motivācija šādu pētījumu veikt bija uzaicinājums par pieaicināto ekspertu Satversmes tiesā lietā par Ikšķiles novada pievienošanu Ogres novadam. 

Ziņojums ir garš. Tomēr tā secinājumu būtība ir formulējama 2 tezēs: 

1. valdošās koalīcijas izvēlētais, un caur likdošanas procesa gaņģiem izspiestais  Latvijas administratīvi teritoriālās reformas process  un rezultāts ir

(a) neargumentēts,

(b) būtībā noziedzīgi melīgs,

(c) subsidaritātes principu izkropļojošs un

(d) principā neatbilstīgs Latvijas sociālekonomiskajai situācijai un tās attīstības procesiem; 

2.Ejot šo risinājuma ceļu, principā netiek risināti akūtākie teritoriju attīstības pārvaldības izaicinājumi - motivējoša un atbildīga pašvaldību darbības un teritoriju attīstības finansēšanas mehānisma izveide, kompleksas teritoriju attīstības pārvaldības sistēmas reāla izveidošana un ieviešana, optimizējot pakalpojumu un infrastruktūras tīklus, kā arī tiek sagrauts sekmīgas valsts  politiskās varas pamats - pilsoņu cieša un nepastarpināta iesaiste valsts pārvaldībā. 

Un diemžēl ar šo reformu tiek pazaudēti kā minimums 5 gadi reālo teritoriju attīstības pārvaldības izaicinājumu risināšanai. Šis laika nogrieznis var būt izšķirošais vairāku teritorijas sarukšanas procesu ieiešanai neatgriezeniskuma fāzē.   

AgroPols

x

Paroles atgadināšana