Pasaule

Vai un ko AZ uzvarēja?

Anderss Beverens, AgroPols
10.11.2020

Fiziski AZ uzvarēja AR un KKR apvienoto karaspēku. Un visas pasaules armēņu sabiedrību. Atguva septiņus savus KKR teritorijā neietilpstošus rajonus un 1 KKR teritorijā esošu (Šušas) rajonu. Un kvadrātkilometros tā ir liela teritorija. Iespējams, AZ ir patiešām atguvusi arī visu pārējo KKR teritoriju - pievienotajā video var redzēt Alijeva prieku par to, ka nolīgumā neviens vārds nav pateikts par KKR tālāko statusu.
 
Mentāli AZ uzvarēja pasauli un tā sauktos sarunu garantus - RU, FR un US - parādot, ka, mērķtiecīgi sasprindzinot savus spēkus un resursus, var atrisināt arī diplomātiskajās sarunās šķietami praktiski neatrisināmas lietas - pēc 27 gadu aizritēšanas AZ vienkārši ar savu spēku izpildīja ANO rezolūciju par KKR atdošanu AZ kontrolē.
 
Un šī militārā uzvara parādīja, ka pēdējās desmitgades laikā ietais ceļš ir bijis pareizs - milzu finanšu resursu ieguldījums (~ 25-30 GEUR 10 gadu laikā) pareizā virzienā - visa šī nauda bijusi virzīta šodienas modernāko ieroču sistēmu iegādei un apgūšanai: turku ražotie izlūkošanas un trieciendroni ar vadāmajām kaujas raķetēm, Izraēlas baražējošie droni-kamikadzes, Iskanderu analogi BY ražotās ķīniešu taktiskās raķešu sistēmas Polonēze, RU ugunsmetēji, modernas pretgaisa aizsardzības sistēmas, mazliet salīdzinoši modernu tanku, bet ne jaunas kaujas lidmašīnas un ne jaunas bruņu mašīnas un artilērijas sistēmas. Sabiedrotie ir vērtība, bet uzvaru spēka cīņā var gūt tikai ar savas armijas spēkiem. Uzsvars - SAVIEM SPĒKIEM un resursiem.
 
Tajā pašā laikā - RU praktiski bez pūlēm (un upuriem), ar Erdogana un Alijeva piekrišanu ieguvusi bāzes vietu AZ piederošā teritorijā ar legāliem 2000 bruņotiem vīriem tur. Skaidra analoģija ar 40. bāzi Piedņeprā Moldāvijas teritorijā. Ar vienīgo atšķirību, ka AZ, pateicoties savai Kaspijas naftai ekonomiski pagaidām ir neatkarīgāka par Moldovu.
 
Redzēs, kā interpretēs parakstītajā papīrā pilnīgi nepieminēto KKR statusu. Ja RU spēlēs uz armēņu tiesību aizstāvību šajā teritorijā, no AZ viedokļa, būtībā nav reālu ieguvumu, izņemot Šušas pilsētu. Un ir patiešām būtisks zaudējums - AZ-džānai faktiski nebīstamas, aizsardzības pozīcijās stāvošas, AR armijas vietā turpat tajā teritorijā ieviešas daudz bīstamākas impēriski noskaņotas fašistiskas valsts armija, kas faktiski kontrolē šo teritoriju. Pēc būtības tā ir Moldāvijas - Piedņestras formula jaunā izpildījumā. Ieliekam MD vietā AZ, Piedņ. vietā KKR, 40. bāzes vietā RU miernešus Stapanakertā - un mums ir pilnīgi analoga sistēma. MD gadījumā tā ir bremzējusi tās attīstību visus šos 30 gadus, AZ tā tagad būs jauna pieredze nepieļaut miernešu kļūšanu par pilnvērtīgiem okupantiem AZ teritorijā.
 
Šodienas vērtējumā varētu pat teikt, ka vienu AZ leģitīmās teritorijas okupantu (AR armijas) vietā nākuši citi RU regulārās armijas veidolā.
 
Lielā mācība visiem mazajiem - lai cik nepatīkami varētu izlikties kādas puses zaudējumi tiešajās divpusējās sarunās, tie tomēr ir nesalīdzināmi mazāki kā faktiskie zaudējumi, spēlē iesaistoties lielajam.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana