Pasaule

Maija Sandu ir par RU miernešu kontingenta izvešanu

Anderss Beverens, AgroPols
21.11.2020

Maija Sandu pēc ievēlēšanas par Moldovas prezidenti cita starpā savu veicamo darbu skaitā nosauca RU miernešu kontingenta izvešanu. No Moldovas teritorijas.

Uz ko Krievijas senators Aleksejs Puškovs atbildēja, ka Krievijas miera uzturētāji nodrošina drošību Piedņestrā. "Viņu klātbūtne ir bijusi miera garantija reģionā un tur dzīvojošo cilvēku aizsardzība gandrīz 30 gadus," sacīja Puškovs. Viņš piebilda, ka 220 tūkstoši no viņiem ir Krievijas pilsoņi un viņu drošība "ir svarīgāka par jaunā Moldovas prezidenta skaļajiem paziņojumiem".

Puškova kolēģis Federācijas padomē Andrejs Kļimovs sarunā ar NSN norādīja, ka miera uzturētāju izvešana var izraisīt konflikta eskalāciju. "Ja viņi no turienes aizies, tad tur var sākties jauns karsts konflikta posms, kas nevienam nebūs patīkams," viņš uzsvēra.

Vienlaikus Kļimovs norādīja, ka Krievijas puse vienmēr ir gatava risināt jautājumus politiskajā un diplomātiskajā plānā. Viņš piebilda, ka Moldovai būtu jāatsakās no vēlmes izpatikt ASV politiskajam kursam, kas nerūpējas par cilvēkiem, kuri dzīvo Piedņestrā.

Iepriekš ievēlētā Moldovas prezidente Maija Sandu sacīja, ka “mīkstā pieeja” sarunās par Piedņestras konflikta atrisināšanu nebija efektīva.

Viņa uzskata, ka Piedņestras statuss pēc reintegrācijas vēl ir jāatrod. Viņa iebilda pret Moldovas federalizāciju, ko iepriekš ierosināja pašreizējais prezidents Igors Dodons.

Viņasprāt, konflikta risināšanas formātā būtu jāiekļauj pilnīga Krievijas karaspēka izvešana no Moldovas teritorijas.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana