Teritoriju pārvaldība

Sēņotājiem, ogotājiem un ārstniecības augu vācējiem iedzīvotāju ienākuma nodokli samazinās līdz 6%

Emīlija Kozule, Leta-Nozare
17.07.2009

Sēņotājiem, ogotājiem un ārstniecības augu vācējiem iedzīvotāju ienākuma nodokli samazinās līdz 6%Saeima šodien nodeva izskatīšanai komisijās grozījumus likumā "Par iedzīvotāju ienākuma nodokli", ar kuriem iecerēts veicināt vietējo uzņēmējdarbību un atvieglot ienākumu gūšanu mazturīgajiem iedzīvotājiem.

Šodien otrajā Saeimas ārkārtas sesijā deputāti šo likumprojektu atzina par steidzamu un divos lasījumos to pieņēma.

Kā tika uzsvērts no Saeimas tribīnes, iedzīvotāju ienākumu nodokli 6% apmērā par sēņu lasīšanu maksās pārstrādātājs, kam meža veltes tiks nodotas.

Ar likuma grozījumiem paredzēts samazināt administratīvo slogu personām, kas nodarbojas ar ienākumu gūšanu no sēņošanas, ogošanas vai savvaļas ārstniecības augu un ziedu vākšanas, piemērojot iedzīvotāju ienākuma nodokli 6% apmērā no apgrozījuma, ko veic ienākuma izmaksātājs. Praktiski iedzīvotāji varēs lasīt ogas un sēnes un saņemt par tām atlīdzību, bet nodokli ieturēs un samaksās pārstrādes uzņēmums.

Pašreiz fiziskās personas, kuras gūst ienākumu no sēņošanas, ogošanas vai savvaļas ārstniecības augu un ziedu vākšanas, kas tiek uzskatīts par saimnieciskās darbības ienākumu, maksā iedzīvotāju ienākuma nodokli 15% apmērā.

Kā norādīts likuma grozījumu pamatojumā, ņemot vērā to, ka personas, kas nodarbojas ar ienākumu gūšanu no sēņošanas, ogošanas vai savvaļas ārstniecības augu un ziedu vākšanas, "parasti ir mazturīgie un mazāk izglītotie iedzīvotāji", tie neizmanto likumā paredzēto iespēju maksāt fiksēto nodokli ar mazāku likmi kā likumā noteiktās iespējas atskaitīt no apliekamā ienākuma attaisnotos izdevumus.

Tas lielākoties ir saistīts ar ienākumu neregularitāti, prasību reģistrēties kā saimnieciskās darbības veicējam VID, iemaksāt avansu 25 latu apjomā, kā arī nepieciešamību iesniegt gada iedzīvotāju ienākuma nodokļa deklarāciju.

Turklāt fiksētais nodoklis ir diskriminējošs attiecībā pret zemāko ienākumu grupām, jo likme var sasniegt pat 100% no ienākuma. Minēto iemeslu dēļ iedzīvotāji labāk izvēlas savāktās savvaļas veltes pārdot iepircējiem no Lietuvas vai Igaunijas, kur nodokļi par šo ienākumu veidu nav jāmaksā.

Leta-Nozare

x

Paroles atgadināšana