Teritoriju pārvaldība

Valdība apstiprina higiēnas prasības augu izcelsmes produkcijai tiešai piegādei nelielā apjomā

Aija Zariņa, AgroPols
01.06.2010

Valdība 1. jūnijā apstiprināja Zemkopības ministrijas (ZM) izstrādāto Ministru kabineta (MK) noteikumu projektu „Higiēnas prasības augu izcelsmes produktu primārajai ražošanai un tiešajai piegādei galapatērētājam nelielā apjomā”, informēja ZM Preses un sabiedrisko attiecību nodaļas pārvaldes vecākā referente Viktorija Kalniņa.

<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" /><o:p> </o:p>

Noteikumos definēti augu izcelsmes produkti un to apjoms, kuriem tiks piemērotas atvieglotās higiēnas prasības. Augu izcelsmes produktu nelielais apjoms, ko produktu ražotājs kalendārajā gadā drīkst piegādāt tieši, noteikts šo noteikumu pielikumā, piemēram, sakņu dārzeņiem tie ir <?xml:namespace prefix = st1 ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:smarttags" /><st1:metricconverter w:st="on" ProductID="3000 kg">3000 kg</st1:metricconverter>, kartupeļiem - <st1:metricconverter w:st="on" ProductID="5000 kg">5000 kg</st1:metricconverter>, bet lapu dārzeņiem <st1:metricconverter w:st="on" ProductID="500 kg">500 kg</st1:metricconverter>.

<o:p> </o:p>

Noteiktās prasības jāievēro kultivēto augu izcelsmes produktu ražotājiem un savvaļas ogu, augļu, riekstu, sēņu un augu vācējiem, kā arī bērzu un kļavu sulas ieguvējiem augu izcelsmes produktu novākšanas, uzglabāšanas, transportēšanas un izplatīšanas laikā.

<o:p> </o:p>

Noteikumu projektā ietverta prasība, ka produktu ražotājiem jānodrošina savāktā produkta daudzuma uzskaite. Tāpat noteikumos norādīta informācija, kas produktu ražotājiem jāieraksta uzskaites dokumentā un jāsniedz mazumtirdzniecības uzņēmumam, nododot produktus izplatīšanai.

<o:p> </o:p>

Noteikto higiēnas prasību izpildi produktu izplatīšanas vietās kontrolēs Pārtikas un veterinārais dienests (PVD).

<o:p> </o:p>

Jaunie nosacījumi paplašinās iespēju mazdārziņu īpašniekiem un lauku iedzīvotājiem bez reģistrācijas PVD un ar atvieglotām higiēnas prasībām realizēt izaudzētos primārās ražošanas augu izcelsmes produktus ne tikai tiešā tirdzniecībā, bet arī mazumtirdzniecībā, tostarp sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumos, un gūt papildu ienākumus.

<o:p> </o:p>

Noteikumi stāsies spēkā pēc to publicēšanas laikrakstā „Latvijas Vēstnesis”.

<o:p> </o:p>

Papildus informācija: http://www.mk.gov.lv/lv/mk/tap/?pid=40168269&mode=mk&date=2010-06-01<o:p></o:p>

<o:p> </o:p>

<o:p> </o:p>

<o:p></o:p> 

<o:p></o:p>

AgroPols

x

Paroles atgadināšana