Teritoriju pārvaldība

Arī lauksaimnieki un zivsaimnieki varēs veikt bezmaksas darba vides risku novērtēšanu

Aija Zariņa, AgroPols
02.06.2010

Ņemot vērā lielo pieprasījumu un interesi par darba drošības pilnveidošanu uzņēmumos, ar Eiropas Sociālā fonda (ESF) atbalstu turpmāk bez maksas novērtēt darba vides riskus un saņemt konsultācijas būs iespēja plašākam darba devēju lokam, informēja Labklājības ministrijas (LM) Komunikācijas nodaļas vadītāja Ilona Jurševska un LM sabiedrisko attiecību speciāliste Liene Zvereva.

Kā paskaidroja speciālistes, tas nozīmē, ka turpmāk atbalstu darba attiecību un darba drošības likumdošanas praktiskai ieviešanai varēs saņemt ne tikai komersants, kā tas bija noteikts līdz šim, bet arī zemnieku saimniecība, zvejnieku saimniecība, lauku amatnieka uzņēmums un individuālais (ģimenes) uzņēmums. Tāpat novērtēt darba drošības riskus varēs arī valsts sociālās aprūpes centri un pašvaldību sociālās aprūpes institūcijas, kurās tiek nodrošināta ilgstošā aprūpe. Atbalsts minēto aktivitāšu īstenošanai vienam uzņēmumam vai institūcijai nevarēs pārsniegt 7 tūkst. latu.

LM speciālistes arī atgādina, ka minēto un citus ar darba attiecībām un darba drošību saistītus pakalpojumus iespējams saņemt ESF atbalstīto projektu "Darba attiecību un darba drošības normatīvo aktu praktiska piemērošana nozarēs un uzņēmumos" ietvaros. Projektu līdz 2013. gadam īsteno Latvijas Brīvo arodbiedrību savienība un Latvijas Darba devēju konfederācija.

To paredz  1. jūnijā, valdībā akceptētie Labklājības ministrijas (LM) veiktie grozījumi Ministru kabineta noteikumos par ESF aktivitāti "Darba attiecību un darba drošības normatīvo aktu praktiska piemērošana nozarēs un uzņēmumos".

LM pārstāves arī atgādina, ka aktivitātes mērķis ir mazināt darba attiecību pārkāpumu un nelaimes gadījumu skaitu uzņēmumos un veidot sociāli atbildīgu uzņēmējdarbību, tādējādi mazinot arī nelegālo nodarbinātību. Tāpat, īstenojot projektus, tiks panākta pilnvērtīgāka darba devēju, darbinieku un sabiedrības kopumā informētība un veicināta darba tiesību izpratne.

Projektu ietvaros tiek izstrādāti cilvēkresursu plāni nozarēm un uzņēmumiem, organizēti informatīvie pasākumi un izstrādāti informatīvie materiāli, sniegtas bezmaksas konsultācijas un apmācības darba attiecību un darba drošības jautājumos, kā arī veikta darba vietas risku novērtēšana un darba aizsardzības pasākumu plānu izstrāde, elektronizētas darba vides risku novērtēšanas sistēmas u.c.

Vairāk informācija par projektu pieejama LBAS mājas lapā www.lbas.lv  un LDDK mājas lapā www.lddk.lv  .

AgroPols

x

Paroles atgadināšana