Teritoriju pārvaldība

Valdība akceptē diferencētu piena kvotas atsavināšanas mehānismu

Aija Zariņa, AgroPols
06.07.2010

Valdība 6. jūlijā akceptēja Zemkopības ministrijas (ZM) izstrādātos Ministru kabineta noteikumus „ Grozījumi Ministra kabineta 2009. gada 8. septembra noteikumos Nr. 1040 „Piena kvotu administrēšanas noteikumi ””, kuri precizē piena kvotu papildināšanas mehānismu valsts rezervē, informēja ZM Preses un sabiedrisko attiecību nodaļas vadītājas vietniece <?xml:namespace prefix = st1 ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:smarttags" /><st1:PersonName w:st="on">Solveiga Lazovska</st1:PersonName>.

Noteikumu grozījumos noteikts diferencēts piena kvotas atsavināšanas mehānisms, lai veicinātu valsts rezervē esošās piena kvotas papildināšanu un tās piešķiršanu tiem ražotājiem, kas pieprasījuši papildu kvotu, jo ir pārsnieguši piena kvotas izpildi vai palielinājuši ražošanas apjomu un savu ganāmpulku.

S. Lazovska skaidro, ka normatīvā akta grozījumi nosaka, ka mazāks kvotas samazinājums, tas ir, 5% apmērā no neizpildītā apjoma, tiek piemērots saimniecībām, kuras ir realizējušas piena daudzumu 71% - 85% apmērā no piešķirtā kvotas apjoma. Tām saimniecībām, kuras ir realizējušas līdz 70,9% no piešķirtā kvotas apjoma, paliek spēkā līdzšinējā kārtība, t.i. piena kvota tiek samazināta par 50% no neizpildītā apjoma. Pilnībā kvota tiek atsavināta tām saimniecībām, kuras kvotas ietvaros vispār nav realizējušas pienu, bet ja saimniecība tomēr plāno turpināt piena ražošanu, tad tai ir iespēja saņemt atpakaļ piena kvotu 50% apmērā no atsavinātā daudzuma. Šādu normu piemērošana dod iespēju palielināt valsts piena kvotas rezervi, radot iespēju no valsts rezerves piešķirt kvotas jauniem piena ražotājiem un tiem, kuri ražo vairāk nekā ļauj jau piešķirtās kvotas.

Dokumentā veikti arī grozījumi, kas uzlabos informācijas apmaiņu starp Lauksaimniecības datu centru (LDC) un piena ražotāju, paredzot, ka informācijas apmaiņa varēs notikt, nosūtot mobilā telefona īsziņu, elektroniskā pasta vēstuli, sazinoties telefoniski vai informējot speciālistus reģionos. Tādējādi tiks veicināta piena kvotas pilnīgāka izmantošana, samazināsies neaktīvo kvotu apjoms, tā papildinot valsts rezerves apjomu.

Pēc LDC datiem, Latvijā ir 15 941 kvotas īpašnieki, no kuriem 14 538 ir piegādes kvotu īpašnieki, 760 tiešās tirdzniecības kvotu īpašnieki un 643 piegādes un tiešās tirdzniecības piena kvotu īpašnieki, bet aktīvi darbojas tikai 11 465 kvotu īpašnieki, kā arī 63 piena kvotu pircēji.

Normatīvais akts stāsies spēkā pēc tā publicēšanas laikrakstā ‘Latvijas Vēstnesis”.

Ar pilnu dokumenta tekstu var iepazīties interneta mājas lapas saitē http://www.mk.gov.lv/lv/mk/tap/?pid=40182346&mode=mk&date=2010-07-06

AgroPols

x

Paroles atgadināšana