Teritoriju pārvaldība

Lauksaimnieki saņems akcīzes nodokļa atmaksu par jūlijā iegādāto dīzeļdegvielu

Aija Zariņa, AgroPols
04.08.2010

Valdība 3. augustā apstiprināja Zemkopības ministrijas (ZM) izstrādātos Ministru kabineta (MK) noteikumus "Grozījumi Ministru kabineta 2010. gada 12. maija noteikumos Nr. 444 "Kārtībā, kādā no nodokļa ir atbrīvota dīzeļdegviela (gāzeļļa) un dīzeļdegviela (gāzeļļa), kurai ir pievienota rapšu sēklu eļļa vai no rapšu sēklu eļļas iegūta biodīzeļdegviela un kuru lauksaimniecības produkcijas ražotājs izmanto lauksaimniecības zemes apstrādei, kā arī tādas meža vai purva zemes apstrādei, uz kuras kultivē dzērvenes vai mellenes"", informēja ZM Preses un sabiedrisko attiecību nodaļas vadītājas vietniece Solveiga Lazovska.

Līdz ar normatīvā akta stāšanos spēkā lauksaimnieki saņems akcīzes nodokļa atmaksu par šā gada jūlijā iegādāto dīzeļdegvielu par kuru veikta arī samaksa, ko nosaka grozījumi normatīvajā aktā. Lai saņemtu akcīzes nodokļa atmaksu, lauksaimniekiem līdz 2010. gada 31. augustam jāiesniedz Lauku atbalsta dienesta (LAD) reģionālajā lauksaimniecības pārvaldē iesniegumu un dokumentu kopijas, kas apliecina dīzeļdegvielas iegādi. Procesu administrēs LAD un akcīzes nodokļa atmaksu budžeta apakšprogrammas "Akcīzes nodokļa par dīzeļdegvielu atmaksāšana zemniekiem" pieejamo finanšu līdzekļu ietvaros veiks Valsts ieņēmumu dienests.

Tāpat tiek palielināta maksimālā zemes platība (no 800 000 ha, kā to līdz šim paredzēja normatīvais akts), par kuras apstrādāšanu var saņemt atbrīvojumu dīzeļdegvielai no akcīzes nodokļa, uz hektāru skaitu, kas tiks noteikts, ņemot vērā nosacījumu, ka maksimālā zemes platība attiecīgajā saimnieciskajā gadā nevarēs pārsniegt kārtējā gadā vienotā platības maksājuma saņemšanai deklarēto un apstiprināto platību hektāros, kurai pieskaitīta meža vai purva zemes, kur kultivē dzērvenes vai mellenes.

Tādējādi LAD katru gadu noteiks nodokļa atbrīvojumam garantēto platību hektāros, saimnieciskajā gadā rēķinot 100 litru dīzeļdegvielas uz vienu hektāru, kā tas ir noteikts likumā par akcīzes nodokli, nevis aptuveni 70 litru, kā to varētu izdarīt, ja spēkā paliktu esošā kārtība, jo uz akcīzes nodokļa atvieglojumiem pieteikušies par septiņiem tūkstošiem vairāk lauksaimnieku nekā iepriekš un maksimālais noteiktais hektāru apjoms, kam paredzēts akcīzes nodokļa atbrīvojums pārsniegts par 400 000 hektāriem.

Neraugoties uz jaunās sistēmas stāšanos spēkā, arī turpmāk dīzeļdegvielu lauksaimnieki varēs iegādāties gan degvielas mazumtirdzniecības un vairumtirdzniecības vietās, gan no akcīzes preču noliktavām.

Normatīvais akts stāsies spēkā pēc tā publicēšanas laikrakstā "Latvijas Vēstnesis".

Ar pilnu normatīvā akta tekstu var iepazīties Ministru Kabineta interneta mājas lapas saitē

http://www.mk.gov.lv/lv/mk/tap/?pid=40185570&mode=mk&date=2010-08-03

AgroPols

x

Paroles atgadināšana