Teritoriju pārvaldība

Kompensēs akvakultūras dzīvnieku eksotisko infekcijas slimību radītos zaudējumus

Ilze Vabole, AgroPols
14.09.2010

Valdība 14. septembrī apstiprināja Zemkopības ministrijas (ZM) izstrādātos Ministru kabineta (MK) noteikumus „ Grozījumi Ministru kabineta 2005. gada 15. marta noteikumos Nr.177 „ Kārtība, kādā piešķir un dzīvnieku īpašnieks saņem kompensāciju par zaudējumiem, kas radušies valsts uzraudzībā esošās dzīvnieku infekcijas slimības vai epizootijas uzliesmojuma laikā ””, informēja ZM Preses un sabiedrisko attiecību nodaļas vadītājas vietniece Solveiga Lazovska.

Latvijā līdz šim ir konstatētas tikai neeksotiskās akvakultūras dzīvnieku infekcijas slimības, kuru radītos zaudējumus līdz 2013. gadam paredzēts kompensēt no Eiropas Zivsaimniecības fonda līdzekļiem. Latvijā arī netiek turētas un audzētas akvakultūras dzīvnieku sugas, kas ir uzņēmīgas pret šīm slimībām. Veicot grozījumus noteikumos, no infekcijas slimību saraksta svītrotas akvakultūras dzīvnieku neeksotiskās infekcijas slimības, aizstājot tās ar eksotiskajām. Līdz ar to noteikts, ka līdz 2013. gadam no valsts budžeta līdzekļiem akvakultūras dzīvnieku īpašniekam tiks kompensēti zaudējumi, ko radījis akvakultūras dzīvnieku eksotiskās infekcijas slimības uzliesmojums. Tāpat grozījumi nosaka tās akvakultūras dzīvnieku sugas, kuras ir uzņēmīgas pret eksotiskajām infekcijas slimībām, piemēram, forele, asaris.

Noteikumu grozījumi paredz arī samērīgu kompensāciju dzīvnieku īpašniekam par veiktajiem tīrīšanas, mazgāšanas un dezinfekcijas pasākumiem. Grozījums veikts, izvērtējot pieredzi par izmaksām tīrīšanas, mazgāšanas un dezinfekcijas procesā, nosakot tirgus cenām vairāk atbilstošu kompensāciju dzīvnieku īpašniekam par zaudējumiem tīrīšanas, mazgāšanas un dezinfekcijas laikā.

Normatīvais akts stāsies spēkā pēc tā publicēšanas laikrakstā „Latvijas Vēstnesis”.

Ar pilnu dokumenta tekstu var iepazīties interneta mājas lapas saitē:

http://www.mk.gov.lv/lv/mk/tap/?pid=40183601&mode=mk&date=2010-09-14

AgroPols

x

Paroles atgadināšana