Teritoriju pārvaldība

No 2011. gada 20. janvāra prasības aromatizētājiem noteiks jauna Eiropas Parlamenta un Padomes Regula

Aija Zariņa, AgroPols
14.10.2010

14. oktobrī valsts sekretāru sanāksmē izsludināja Zemkopības ministrijas (ZM) sagatavoto Ministru kabineta (MK) noteikumu projektu „Kārtība, kādā novērtējama pārtikā lietojamo aromatizētāju atbilstība klasifikācijas un kvalitātes prasībām”, informēja ZM sabiedrisko attiecību speciāliste Solveiga Lazovska.

Noteikumu projekts izstrādāts, lai noteiktu atbilstošo Eiropas Parlamenta un Padomes regulu ieviešanai nepieciešamo kompetento institūciju – Pārtikas un veterināro dienestu (PVD), kas uzraudzīs aromatizētāju apriti un nosūtīs Eiropas Komisijai (EK) un Eiropas Pārtikas nekaitīguma iestādei komersanta iesniegumu par jauna aromatizētāja ražošanu.

Noteikumi sagatavoti, ievērojot to, ka esošajos noteikumos pārņemtā direktīva zaudē spēku un tajā noteiktās prasības aromatizētājiem no 2011. gada 20. janvāra noteiks Eiropas Parlamenta un Padomes Regula.

Noteikumu projektā noteikts, ka izmantojot aromatizētājus un pārtikas sastāvdaļas ar aromatizētāju īpašībām pārtikas produktos, jāievēro aromatizētāju lietošanas klasifikācijas un kvalitātes prasības, kas noteiktas Eiropas Parlamenta un Padomes Regulās par aromatizētājiem un dažām pārtikas sastāvdaļām ar aromatizētāju īpašībām izmantošanai pārtikā un kūpināšanas aromatizētājiem, ko izmanto vai kas ir paredzēti izmantošanai pārtikas produktos vai uz tiem.

Komersantam, kas sāks ražot, izplatīt un izmantot jaunus pārtikas aromatizētājus un pārtikas sastāvdaļas ar aromatizētāju īpašībām, kas nav atļauto aromatizētāju sarakstā, jāievēro prasības, kuras noteiktas Eiropas Parlamenta un Padomes Regulā par vienotu atļauju piešķiršanas procedūru attiecībā uz pārtikas piedevām, fermentiem un aromatizētājiem. Komersants iesniegumu par jauna aromatizētāja ražošanu un izmantošanu iesniegs PVD, kas iesniegumu nosūtīs Eiropas Komisijai un Eiropas Pārtikas nekaitīguma iestādei.

Ieviešot jaunos noteikumus aromatizētāju novērtēšanai, kompetentās institūcijas – PVD funkcijas netiks paplašinātas, jo pašreiz spēkā esošajos noteikumos par aromatizētāju lietošanu jau ir noteikts, ka dienests pilda kompetentās iestādes funkcijas atbilstoši attiecīgajai regulai, kā arī uzrauga un kontrolē aromatizētāju lietošanu pārtikā. Līdz šim neviens Latvijas komersants nav izrādījis interesi par jaunu pārtikas aromatizētāju ražošanu. Latvijas pārtikas ražotāji izmanto Eiropas Savienībā atļautos pārtikas aromatizētājus.

Līdz ar jauno noteikumu stāšanos spēkā tiks atcelti līdz šim spēkā esošie MK 1998. gada 14. aprīļa noteikumi Nr. 131 „Noteikumi par aromatizētāju lietošanu pārtikā”.

Normatīvais akts stāsies spēkā 2011. gada 20. janvārī.

Ar dokumenta pilnu tekstu var iepazīties interneta mājas lapas saitē

http://www.mk.gov.lv/lv/mk/tap/?pid=40193144

AgroPols

x

Paroles atgadināšana