Teritoriju pārvaldība

Valdība pārdala finansējumu lauksaimniecības atbalsta pasākumiem

Aija Zariņa, AgroPols
23.11.2010

23. novembrī valdība apstiprināja Zemkopības ministrijas (ZM) izstrādātos grozījumus Ministru kabineta (MK) 2010. gada 2. februāra noteikumos Nr.108 “Noteikumi par ikgadējo valsts atbalstu lauksaimniecībai un tā piešķiršanas kārtību”, kas paredz pārdalīt 2010. gadam piešķirto, bet atsevišķos atbalsta pasākumos neapgūto, finansējumu starp atbalsta pasākumiem, informēja ZM sabiedrisko attiecību speciāliste Viktorija Kalniņa.

Saskaņā ar Lauku atbalsta dienesta (LAD) informāciju par atbalsta pretendentu iesniegtajiem pieteikumiem, 2010. gadā vairākos atbalsta pasākumos nav apgūti pieejamie finanšu līdzekļi – kopumā Ls 269 952. Savukārt vairākos citos atbalsta pasākumos ir finanšu līdzekļu deficīts, tādēļ ir nepieciešams pārdalīt finansējumu starp atbalsta pasākumiem.

Lai veicinātu ģenētiski augstvērtīgu vaislas dzīvnieku pavairošanu un to tirdzniecību Latvijā un ārvalstīs, audzētājiem ir nepieciešami tīršķirnes vaislinieki, kas izaudzēti un novērtēti kontrolizaudzēšanā, un lineāri novērtētas šķirnes kazas. Lai šī informācija būtu plaši pieejama, ir jāizveido un jāuztur ciltsgrāmatā uzņemtu dzīvnieku katalogs (zirgu ciltsgrāmata), kā arī regulāri jāatspoguļo lopkopības nozarei aktuāla informācija publiski pieejamā veidā. Minētos šķirnes dzīvniekus ciltsdarba speciālisti varētu izmantot dzīvnieku pāru atlasē, tā radot un izaudzējot pasaules tirgū konkurētspējīgus jaundzīvniekus. Ņemot vērā, ka ģenētiski augstvērtīgu vaislas dzīvnieku pieprasījums ārvalstu tirgū kļūst arvien lielāks, ir pārdalīts finansējums un paredzēti jauni atbalsta pasākumi, izmantojot esošo finansējumu – 109 785 latus.

Tā kā likumā „Par valsts budžetu 2010. gadam” ZM budžeta apakšprogrammā „Valsts atbalsts lauksaimniecības un lauku attīstībai (subsīdijas)” ilgtermiņa saistības nav paredzētas, lai 2010. gadā piešķirtais finansējums būtu izlietots šī gada periodā, grozījumi paredz priekšapmaksu 80% apmērā. Izmaiņas noteikumos izstrādātas, ņemot vērā, ka atbalsta pasākumu pretendenti ir šķirnes dzīvnieku audzētāju organizācijas, kurām nav brīvu finanšu līdzekļu, lai varētu īstenot minētos ciltsdarba pasākumus.

Atbalsta pasākumam „Tehniskais atbalsts lauksaimniecības nozarē” finansējums ir palielināts par 72 273 latiem, lai nodrošinātu finansējuma piešķiršanu ārkārtas atbalsta pasākumiem, kas nav ietverti citos valsts atbalsta pasākumos. Saskaņā ar Padomes 2003. gada 17. decembra Regulu (EK) Nr. 21/2004, ar ko izveido aitu un kazu identifikācijas un reģistrācijas sistēmu un ar ko groza Regulu (EK) Nr. 1782/2003 un Direktīvas 92/102/EEK un 64/432/EEK no 2008. gada 1. janvāra elektroniskā identifikācija ir obligāta visiem dzīvniekiem, kurus pārdod un pērk Eiropas Savienības (ES) iekšējā tirgū. Līdz ar to grozījumi veikti, lai segtu ar eksportējamo aitu elektronisko identifikāciju saistītas eksporta izmaksas aitu audzētājiem, kā arī ar ES prasību ieviešanu augu aizsardzības līdzekļu jomā un ES atbalsta projektu īstenošanu saistītos izdevumus.

Savukārt, lai nodrošinātu Latvijā ražotu pārtikas produktu pārstāvniecību ikgadējā starptautiskā lauksaimniecības, pārtikas produktu un dārzniecības izstādē “Internationale Gruene Woche Berlin – 2011”, atbalsta pasākumam „Atbalsts tirgus veicināšanai” finansējums ir palielināts par 10 953 latiem. Izstāde, kas notiek no 2011. gada 21. līdz 30. janvārim, ir būtisks lauksaimnieciskās produkcijas pārstrādes uzņēmumu eksporta veicināšanas faktors.

Ņemot vērā lauksaimnieku lielo aktivitāti apdrošināšanas polišu iegādes jomā, kur atbalstu piešķir 50% apmērā, pasākumā „Atbalsts apdrošināšanas polišu iegādes izdevumu segšanai” ir palielināts finansējums 2010. gadam par 30 000 latu.

Lai kompensētu 2009. gada nelabvēlīgo laika apstākļu radītos zaudējumus 16 372,66 latu apmērā, kas vairākkārtīgi pārsniedza normatīvajos aktos par lauksaimniecības risku fondu noteikto atmaksas limitu, grozījumi paredz palielināt finansējumu par 10 756 latiem atbalsta pasākumā „Atbalsts dalībai lauksaimniecības risku fondā”. Tāpat finansējuma pārdale veikta arī citos atbalsta pasākumos.

Izmaiņas noteikumos stāsies spēkā pēc to publicēšanas laikrakstā „Latvijas Vēstnesis”.

Plašāka informācija: http://www.mk.gov.lv/lv/mk/tap/?pid=40197014&mode=mk&date=2010-11-23

AgroPols

x

Paroles atgadināšana