Teritoriju pārvaldība

Jauni noteikumi dabīgā minerālūdens izplatīšanas atļaujas izsniegšanas kārtībai

Ilze Vabole, AgroPols
21.12.2010

21. decembrī valdība apstiprināja Zemkopības ministrijas izstrādāto Ministru kabineta (MK) noteikumu projektu „ Noteikumi par dabīgā minerālūdens un avota ūdens obligātajām nekaitīguma un marķējuma prasībām un kārtību, kādā izsniedz atļaujas dabīgā minerālūdens izplatīšanai un sedz izsniegšanas izmaksas ”, informēja ZM sabiedrisko attiecību speciāliste Viktorija Kalniņa.

Noteikumu projekta mērķis ir pārņemt prasības, kuras paredz Eiropas Parlamenta un Padomes 2009. gada 15. jūlija Direktīva 2009/54/EK par dabīgo minerālūdeņu ieguvi un tirdzniecību (pārstrādāta versija) un Komisijas 2003. gada 16. maija Direktīva 2003/40/EEK. Direktīvas nosaka dabīgo minerālūdeņu un avotu ūdeņu ieguves uzsākšanas kārtību, dabīgo minerālūdeņu sastāvdaļu sarakstu, to koncentrācijas robežas, kā arī dabīgā minerālūdens un avota ūdens definīciju, marķēšanas prasības un atļautās apstrādes metodes.

Šīs Direktīvas nosaka dabīgā minerālūdens un avota ūdens obligātās nekaitīguma prasības un kārtību, kādā izsniedz atļaujas dabīgā minerālūdens izplatīšanai Eiropas Savienībā (ES) un Eiropas Ekonomiskās zonas valstīs. Noteikumu projektā noteiktas arī prasības par dabīgā minerālūdens un avota ūdens apstrādē iesaistīto pušu pienākumiem un atbildību, saskaņā ar Eiropas Komisijas (EK) 2010. gada 9. februāra Regulu (ES) Nr. 115/2010, ar ko nosaka aktivēta alumīnija oksīda lietošanas noteikumus dabīgā minerālūdens un avota ūdens attīrīšanai no fluorīdiem.

Noteikumu projektā ir noteikts valsts nodevas apmērs par dabīgā minerālūdens izplatīšanas atļaujas izsniegšanu un valsts nodevas samaksas kārtība, kā arī precizēti kompetento institūciju pienākumi un atbildība. Par Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) atļaujas izsniegšanu dabīgā minerālūdens izplatīšanai tirgū maksājama valsts nodeva 100 latu apmērā, savukārt par atļaujas atkārtotu izsniegšanu dabīgā minerālūdens izplatīšanai tirgū – 30 lati. Šobrīd atļaujas izsniegšana ir maksas pakalpojums.

Noteikumu projektā ietvertas papildus prasības attiecībā uz dabīgā minerālūdens būtiskajām sastāvdaļām.

Noteikumi stāsies spēkā pēc to publicēšanas laikrakstā „Latvijas Vēstnesis”. Līdz ar to spēku zaudēs pašreizējie MK 2005. gada 23. augusta noteikumi Nr. 634 „Noteikumi par dabīgā minerālūdens un avota ūdens obligātajām nekaitīguma un marķējuma prasībām un kārtību, kādā izsniedz atļaujas dabīgā minerālūdens izplatīšanai un sedz izsniegšanas izmaksas”.

Papildus informācija: http://www.mk.gov.lv/lv/mk/tap/?pid=40175399&mode=mk&date=2010-12-21

AgroPols

x

Paroles atgadināšana