Teritoriju pārvaldība

Valdība apstiprina nekomerciālo dārzeņu šķirnes atzīšanas un to sēklu tirdzniecības kārtību

Ilze Vabole, AgroPols
11.01.2011

11. janvārī valdība apstiprināja Zemkopības ministrijas (ZM) izstrādāto Ministru kabineta (MK) noteikumu projektu "Noteiktos apstākļos audzējamas dārzeņu šķirnes atzīšanas un sēklu aprites noteikumi", informēja ZM sabiedrisko attiecību speciāliste Viktorija Kalniņa.

Noteikumu projekta mērķis ir pārņemt Eiropas Komisijas (EK) Direktīvas 2009/145/EK prasības, kas attiecas uz noteiktos apstākļos audzējamas dārzeņu šķirnes atzīšanu un to sēklu tirdzniecību.

Šobrīd saskaņā ar Eiropas Savienības (ES) tiesību aktos ietvertajām normām sēklu tirdzniecības vietās atļauts tirgot tikai ES kopējos šķirņu katalogos vai Latvijas augu šķirņu katalogā iekļautās šķirnes. Šajos katalogos praktiski līdz šim netika iekļautas tās dārzeņu šķirnes, kas nav piemērotas komerciālai dārzeņu ražošanai. Šīs nekomerciālā rakstura šķirnes jeb noteiktos apstākļos audzējamas dārzeņu šķirnes bieži vien ir iecienījuši mazdārziņu īpašnieki, jo tām parasti ir labas garšas īpašības, augļi vai saknes ir dažādās formās un dažādās krāsu gammās, bet tām ir zemāka raža vai arī šo šķirņu produkcija nav piemērota transportēšanai vai ilgstošai uzglabāšanai.Lai būtu iespēja oficiāli atzīt noteiktos apstākļos audzējamas dārzeņu šķirnes un oficiāli ar šo šķirņu sēklām tirgoties, Eiropas Komisija ir pieņēmusi attiecīgu direktīvu.

Noteikumos iekļautas prasības, kas reglamentē noteiktos apstākļos audzējamas dārzeņu šķirnes atzīšanas kārtību, kā arī noteiktas prasības, kas jāievēro, tirgojot šo dārzeņu sēklas.

Noteikumi stāsies spēkā pēc to publicēšanas laikrakstā „Latvijas Vēstnesis”.

Papildus informācija: http://www.mk.gov.lv/lv/mk/tap/?pid=40201858&mode=mk&date=2011-01-11

AgroPols

x

Paroles atgadināšana