Teritoriju pārvaldība

Turpmāk arī dārzeņu ģenētisko resursu saglabājamās šķirnes varēs iekļaut Latvijas augu šķirņu katalogā

Ilze Vabole, AgroPols
11.01.2011

11. janvārī valdība apstiprināja Zemkopības ministrijas (ZM) izstrādātos Ministru kabineta (MK) noteikumus „Grozījumi Ministru kabineta 2009. gada 27. oktobra noteikumos Nr.1247 „ Latvijas izcelsmes laukaugu ģenētisko resursu saglabājamās šķirnes un atzīšanas un sēklu aprites noteikumi ””, dodot iespēju iekļaut Latvijas augu šķirņu katalogā arī dārzeņu ģenētisko resursu saglabājamās šķirnes, informēja ZM sabiedrisko attiecību speciāliste Solveiga Lazovska.

Ar noteikumu grozījumiem tiks pārņemtas Komisijas Direktīvas 2009/145/EK prasības, kas attiecas uz dārzeņu ģenētisko resursu ilgtspējīgu izmantošanu, tos audzējot un pārdodot. Direktīva arī paredz atkāpes no vispārpieņemtās prakses attiecībā uz šķirņu atzīšanu, šķirņu pārbaudi, sēklu sertificēšanu un iekļaušanu katalogā.

Grozījumi arī precizē institūcijas, kas var veikt atviegloto šķirņu atšķirīguma, viendabīguma un stabilitātes pārbaudi, kā arī nosaka nosacījumus dārzeņu saglabājamās šķirnes iekļaušanai Latvijas augu šķirņu katalogā. Tāpat noteikumu projektā tiek noteiktas sēklu kvalitātes prasības dārzeņu saglabājamajām šķirnēm, noteikts dārzeņu saglabājamo šķirņu sēklu maksimālais vienā gadā atļautais daudzums tirdzniecībā, kā arī precizēta uz saglabājamo šķirņu etiķetēm norādāmā informācija.

Normatīvais akts stāsies spēkā pēc tā publicēšanas laikrakstā „Latvijas Vēstnesis”.

Ar dokumenta pilnu tekstu var iepazīties interneta mājas lapas saitē

http://www.mk.gov.lv/lv/mk/tap/?pid=40197426&mode=mk&date=2011-01-11

AgroPols

x

Paroles atgadināšana