Teritoriju pārvaldība

Valdība palielina atbalsta intensitāti piensaimniecības uzņēmumiem

Ilze Vabole, AgroPols
18.01.2011

18. janvārī valdība apstiprināja Zemkopības ministrijas (ZM) izstrādātos grozījumus Ministru kabineta (MK) 2010. gada 1. novembra noteikumos Nr.1026 „Kārtība, kādā piešķir valsts un Eiropas Savienības atbalstu atklātu projektu iesniegumu konkursu veidā pasākumam „Lauku saimniecību modernizācija””, informēja ZM sabiedrisko attiecību speciāliste Viktorija Kalniņa.

Grozījumi noteikumos paredz, ka projektiem, kuru aktivitātes tiek īstenotas piensaimniecības sektorā saskaņā ar 2009. gada 6. maijā Eiropas ekonomikas atveseļošanas plāna piena nozares pārstrukturēšanas prioritāti, piešķir papildu atbalsta intensitāti 10% apmērā no būvniecības un būvēs paredzēto stacionāro iekārtu iegādes attiecināmo izmaksu summas. No vairākām iespējamām finansējuma izlietojuma alternatīvām Latvija ir izvēlējusies plānā pieejamo finansējumu izlietot piena lopkopības sektora restrukturizācijai.

Tāpat izmaiņas atbalsta piešķiršanas kārtībā paredz, ka pēc 2010. gada 31. decembra iesniegtajiem projektiem, kurus paredzēts īstenot Lauku atbalsta dienesta (LAD) Zemgales un Lielrīgas reģionālo lauksaimniecības pārvalžu (RLP) teritorijās, tiek noteikta 25% atbalsta intensitāte tehnikas un iekārtu iegādei un 40% vispārējām izmaksām, bet pārējiem LAD RLP teritorijā īstenojamajiem projektiem tiek saglabāta 40 % intensitāte tehnikas un iekārtu iegādei. Izmaiņas noteikumos izstrādātas, ņemot vērā lauksaimnieku sabiedrisko organizāciju ierosinājumus un izvērtējot Latvijas lauku attīstības programmas 2007.–2013.gadam (LAP) ieviešanas vidustermiņa ziņojumā ietvertās atziņas un secinājumus par pasākuma ieviešanas rezultātiem reģionu skatījumā. Rezultāti liecina, ka Zemgales un Lielrīgas reģionos pasākumam atvēlētais finansējums visam programmēšanas periodam jau ir izlietots un ir nepieciešams uzņemties virssaistības, kā arī šajos reģionos tehnikas un iekārtu iegāde līdz šim ir bijusi ļoti intensīva.

Savukārt, lai atbalstītu lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvās sabiedrības (LPKS), izmaiņas atbalsta piešķiršanas kārtībā paredz, ka kooperatīviem ir pieļaujama traktoru iegāde bez jaudas ierobežojuma, ja traktors ir nepieciešams kooperatīva īpašumā esoša ražošanas objekta apkalpošanai, no kura labumu gūst visi kooperatīva biedri.

Noteikumos, pamatojoties uz pasākuma īstenošanas pieredzi par iesniegtajiem projektiem iepriekšējās projektu iesniegumu iesniegšanas kārtās un ņemot vērā lauksaimnieku sabiedrisko organizāciju izteiktos priekšlikumus, izdarīti arī vairāki tehniski un redakcionāli grozījumi, kas precizē atbalsta saņemšanas nosacījumus.

Grozījumi stāsies spēkā pēc to publicēšanas laikrakstā „Latvijas Vēstnesis”.

Plašāka informācija:

http://www.mk.gov.lv/lv/mk/tap/?pid=40204062&mode=mk&date=2011-01-18

AgroPols

x

Paroles atgadināšana