Teritoriju pārvaldība

Valdība atvieglo projektu publiskā finansējuma atmaksas kārtību lauksaimniecībā un zivsaimniecībā

Ilze Vabole, AgroPols
19.01.2011

Zemkopības ministrijas (ZM) izstrādātajos Ministru kabineta (MK) noteikumos „Grozījumi Ministru kabineta 2009.gada 14.jūlija noteikumos Nr.783 „Kārtība, kādā piešķir valsts un Eiropas Savienības atbalstu lauku un zivsaimniecības attīstībai ””, kurus valdība apstiprināja 18. janvārī, noteiktas vairākas izmaiņas, kas atvieglo Eiropas Savienības (ES) atbalsta piešķiršanas kārtību lauksaimniecībā un zivsaimniecībā, informēja ZM sabiedrisko attiecību speciāliste Solveiga Lazovska.

Lai sekmīgi varētu ieviest Latvijas lauku attīstības programmu 2007.–2013.gadam, grozot noteikumus „Kārtība, kādā piešķir valsts un Eiropas Savienības atbalstu lauku un zivsaimniecības attīstībai ”, tajos iekļauts jauns lēmuma veids - lēmums ar nosacījumu, kas noteikts normatīvajos aktos par kārtību, kādā piešķir valsts un ES atbalstu konkrētam pasākumam. Noteikumos arī iekļauts regulējums, kas paredz Lauku atbalsta dienesta (LAD) pieņemtā lēmuma noraidīšanu, ja atbalsta pretendents neizpilda kaut vai vienu no lēmumā minētajiem nosacījumiem. Lēmumā ietvertais nosacījums būs formulēts kā prasība iesniegt bankas lēmumu par kredīta piešķiršanu projektā paredzēto aktivitāšu īstenošanai noteiktā termiņā un, ja tas netiks izdarīts, lēmums par projekta apstiprināšanu zaudēs spēku.

Lai samazinātu administratīvo slogu, grozījumos paredzēta iespēja atbalsta pretendentam projekta uzraudzības laikā iesniedzamos dokumentus un pārskatus iesniegt jebkurā LAD struktūrvienībā.

Savukārt, lai pārliecinātos par to investīciju atbilstību normatīvo aktu prasībām, kuras saistītas ar ilggadīgo augļkopības kultūraugu stādījumu ierīkošanu, paredzēts, ka pēc projektā paredzēto aktivitāšu īstenošanas LAD jāiesniedz augu pases vai etiķetes kopija (uzrādot oriģinālu), ja iegādātajiem ilggadīgo augļkopības kultūraugu stādiem saskaņā ar normatīvajiem aktiem par augu karantīnu nepieciešama augu pase vai etiķete.

Noteikumi arī paredz, kaprojekta īstenošanas laikā publisko finansējumu atbalsta saņēmējs var saņemt ne vairāk kā piecās daļās. Tas nodrošinās iespēju veiksmīgāk plānot projekta realizācijas naudas plūsmu un ātrāk atgūt ieguldītos līdzekļus.

Tāpat arī, lai atvieglotu atbalsta saņēmējiem projektu īstenošanu un risinātu situācijas, kuras rodas dēļ grūtībām saņemt aizdevumus projektā paredzēto aktivitāšu īstenošanai, noteikumi paredz apmaksas kārtību, kas ļaus atbalsta saņēmējam pieprasīt publiskā finansējuma atmaksu arī tad, ja par precēm to piegādātājam vai kredītiestādei apmaksa ir veikta tikai daļēji, proti - ir samaksāta tikai privātā ieguldījuma daļa. Noteikumos iekļauti nosacījumi, pēc kuru izpildes atbalsta saņēmējs ir tiesīgs preču daļējas apmaksas gadījumā pieprasīt publiskā finansējuma maksājuma saņemšanu.

Lai būtu iespējams projektos paredzēto aktivitāšu īstenošanai izmantot klasisko finanšu līzinga aizdevumu, noteikumos paredzēta kārtība, līzinga maksājumu veikšanai visu līzinga periodu – 5 gadus pēc preču iegādes.

Noteikumi paredz, ka publiskā finansējuma summu, kuru atbalsta saņēmējs ir saņēmis preču daļējas apmaksas gadījumā, ir jāpārskaita preču piegādātājam vai kredītiestādei, savukārt, ja preču iegādei ir izmantots finanšu līzings, saņemto publiskā finansējuma atmaksu ir jāpārskaita līzinga kompānijai un piecu darbdienu laikā pēc publiskā finansējuma summas saņemšanas jāiesniedz LAD maksājumu dokumentu kopijas.

Noteikumi stāsies spēkā pēc to publicēšanas laikrakstā „Latvijas Vēstnesis”.

Vairāk informācijas par dokumentu:

http://www.mk.gov.lv/lv/mk/tap/?pid=40204066&mode=mk&date=2011-01-18

AgroPols

x

Paroles atgadināšana