Teritoriju pārvaldība

VAAD nodrošinās kaņepēs esošās narkotiskās vielas THC monitoringu

Ilze Vabole, AgroPols
02.03.2011

1. martā valdība apstiprināja Zemkopības ministrijas (ZM) sagatavotos Ministru kabineta (MK) noteikumus „Grozījums Ministru kabineta 2006.gada 21.marta noteikumos Nr.215 „Noteikumi par Valsts augu aizsardzības dienesta sniegto maksas pakalpojumu cenrādi””, nosakot Valsts augu aizsardzības dienestam (VAAD) jaunu maksas pakalpojumu, kas nodrošinās kaņepju tetrahidrokanabinola THC ( marihuānas galvenās aktīvās vielas) monitoringu, informēja ZM sabiedrisko attiecību speciāliste Solveiga Lazovska.

Paredzēts, ka lauksaimniekiem, kas pretendē uz vienoto platības maksājumu (VPM) par kaņepju platībām, dalība kaņepju THC monitoringā ir obligāta. Kaņepju THC monitoringu veiks VAAD, lai lauksaimniekiem nodrošinātu audzētās kaņepju šķirnes pārbaudi. Tā kā regula VPM saņemšanai izvirza nosacījumu, ka atbalsttiesīgas ir kaņepju šķirnes, kuru THC saturs nepārsniedz 0,2%, tad monitoringa rezultāti būs attiecināmi uz visiem lauksaimniekiem, kas audzēs attiecīgo kaņepju šķirni.

Maksas pakalpojums par THC monitoringu izveidots kā solidāra ikgadēja iemaksa, kas jāiemaksā ikvienam lauksaimniekam, kurš audzē kaņepes un ir pieteicies uz VPM. Dalības maksa noteikta 8 latu apmērā par katru VPM pieteikto kaņepju hektāru.

Valsts augu aizsardzības dienests , īstenojot šo monitoringu, noņems kaņepju augu paraugus, sagatavos paraugus nosūtīšanai uz laboratoriju, segs laboratorijas izdevumus, sagatavos kontroles ziņojumu par konstatēto THC saturu, kā arī uzglabās datus.

Izdevumi, kas dienestam radīsies saistībā ar kaņepju THC satura noteikšanu tiks segti no finanšu resursiem, kas iegūti no lauksaimnieku maksājumiem par dalību kaņepju THC monitoringā.

Normatīvais akts precizē arī esošos pakalpojumu veidus, diferencē izcenojumus fitosanitārām pārbaudēm noteiktam pārbaudāmās augu un augu produktu kravas daudzumam, dzīvotspējas analīzēm atkarībā no analizējamo sugu sēklas lielumam, kā arī paredz maksu par apmācību, kurā tiktu apgūtas laboratorijas testēšanas metodes, kvalitātes nodrošināšana un jaunas agroķīmiskās analīzes.

Dokuments stāsies spēkā pēc tā publicēšanas laikrakstā „Latvijas Vēstnesis”.

Vairāk informācijas par dokumentu rodama interneta mājas lapas saitē

http://www.mk.gov.lv/lv/mk/tap/?pid=40202297&mode=mk&date=2011-03-01

AgroPols

x

Paroles atgadināšana