Teritoriju pārvaldība

Par jaunās pārtikas riska novērtējuma atzinuma sagatavošanu būs jāmaksā mazāk

Aija Zariņa, AgroPols
30.03.2011

29. martā valdība apstiprināja Zemkopības ministrijas (ZM) izstrādātos Ministru kabineta (MK) noteikumus „Noteikumi par jaunās pārtikas riska novērtējuma atzinuma sagatavošanas maksu” , kuros noteikta jauna – ievērojami zemāka maksa par jaunās pārtikas riska novērtējuma atzinuma sagatavošanu, informēja ZM .

Laižot tirgū pārtikas produktus un pārtikas produktu sastāvdaļas, kas līdz šim Eiropas Savienībā (ES) netika izmantotas cilvēku patēriņam lielā apjomā pirms 1997. gada 15. maija, tiek piemērotas prasības, kas noteiktas Eiropas Parlamenta un Padomes Regulā Nr.258/97 parjauniem pārtikas produktiem un jaunām pārtikas produktu sastāvdaļām. Noteikumi par jaunās pārtikas riska novērtējuma atzinuma sagatavošanas maksu izstrādāti, lai noteiktu jaunu samaksu par šo jauno pārtikas produktu un jauno pārtikas produktu sastāvdaļu reģistrēšanu.

Kompetentā iestāde par riska novērtējuma atzinuma sniegšanu ir Pārtikas un veterinārais dienests (PVD), kas sagatavoto atzinumu nosūtīs Eiropas Komisijai, kas savukārt to nosūta pārējām dalībvalstīm. Ja saistībā ar sagatavoto atzinumu no dalībvalstīm ir saņemti kādi iebildumi, tad riska novērtējuma atzinumu sniedz Eiropas Pārtikas nekaitīguma iestāde (EPNI), un tikai pēc EPNI sniegtā atzinuma Eiropas Komisija izdod lēmumu par atļauju attiecīgo jaunās pārtikas produktu izplatīt tirgū. Ja iebildumi no dalībvalstīm nav saņemti, tad atļauju izdod PVD.

Turpmāk maksa par jaunās pārtikas riska novērtējuma atzinuma sagatavošanu noteikta 587,60 latu apmērā. Pagaidām Latvijā nav saņemts neviens iesniegums par atļaujas izsniegšanu jaunās pārtikas izplatīšanai tirgū.

Jaunie noteikumi skars lauksaimniecības un pārtikas produktu ražotājus un importētājus, kas ir iesaistīti jaunās pārtikas apritē.

Dokuments stāsies spēkā pēc tā publicēšanas laikrakstā „Latvijas Vestnesis”.

Vairāk informācijas par dokumentu rodama interneta mājas lapas saitē

http://www.mk.gov.lv/lv/mk/tap/?pid=40199725&mode=mk&date=2011-03-29

AgroPols

x

Paroles atgadināšana