Teritoriju pārvaldība

Saeima līdz 2014. gada 1. maijam pagarina ierobežojumus ārvalstniekiem iegādāties Latvijas lauksaimniecības zemi un mežus

Aija Zariņa, AgroPols
15.04.2011

Saeima 14. aprīlī kā steidzamus otrajā un galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus likumos "Par zemes privatizāciju lauku apvidos" un "Par zemes reformu Latvijas Republikas pilsētās", kas paredz līdz 2014. gada 1. maijam pagarināt pārejas periodu, kas ierobežo Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu pilsoņiem un ES dalībvalstīs reģistrētām juridiskām personām iespējas iegūt īpašumā lauksaimniecības un mežu zemi.

Saskaņā ar Zemkopības ministrijas (ZM) sniegto informāciju pēc pārejas posma - septiņi gadi pēc iestāšanās ES - beigām Latvijā ir konstatēti nopietni traucējumi Latvijas lauksaimniecības un meža zemes tirgū.

ZM norāda, ka lauksaimniecības zemes tirgus liberalizācijas rezultātā Latvijas lauksaimniekiem būs ierobežotas un nevienlīdzīgas konkurētspējas iespējas iegādāties lauksaimniecības zemi, jo nelabvēlīgās ekonomiskās un finanšu situācijas dēļ tiem trūks finanšu līdzekļu, lai iegādātos lauksaimniecības zemi.

Latvijas iedzīvotāju zemo konkurētspēju lauksaimniecības zemes tirgū izraisa tas, ka Latvijas lauksaimniekiem ir viszemākie saņemamie kopējās lauksaimniecības politikas tiešo maksājumu apjomi uz hektāru, salīdzinot ar visām pārējām ES dalībvalstīm. Nepietiekamie finanšu līdzekļi iepriekšējos gados ir ierobežojuši Latvijas lauksaimniekiem iespējas iegūt īpašumā lauksaimnieciskajai ražošanai adekvātas zemes platību, informē ZM.

Latvijas lauksaimniekiem trūkst finanšu līdzekļu, un zemes iegādei paredzētu komerciālo aizdevumu procentu likmes ir augstas, tādēļ lauksaimniekiem ir problemātiski iegūt komerciālu aizdevumu tādiem ieguldījumiem kā lauksaimniecības zemes iegāde. 2009.gada beigās kredītiestāžu piemērotās procentu likmes komerciālām kredītlīnijām lauksaimniecības zemes iegādei pārsniegušas 15% gadā.

Latvijas pievienošanās līgumā ES ir noteikts, ka septiņu gadu pārejas periodu var pagarināt uz laiku, bet ne ilgāk par trīs gadiem, ja radušies nopietni traucējumi zemes tirgus norisēs.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana