Teritoriju pārvaldība

Putnu gripu ierobežojoši biodrošības pasākumi būs jāievēro vēl vismaz līdz nākamā gada 30. jūnijam

Ilze Vabole, AgroPols
19.04.2011

19. aprīlī valdība apstiprināja Zemkopības ministrijas (ZM) izstrādātos Ministru kabineta (MK) noteikumus „ Grozījumi Ministru kabineta 2007. gada 19. jūnija noteikumos Nr.405 „Putnu gripas uzliesmojuma likvidēšanas un draudu novēršanas kārtība””, kuri paredz Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīs ievērot biodrošības pasākumus putnu gripas riska mazināšanai līdz 2012. gada 30. jūnijam, informēja ZM sabiedrisko attiecību speciāliste Solveiga Lazovska.

Eiropas Komisija (EK) pieņēmusi lēmumu noteikt biodrošības pasākumus, kas paredz agrīnas konstatācijas sistēmu putnu gripas īpaši apdraudētos apgabalos, un pagarina tā darbības laiku līdz 2012. gada 30. jūnijam. Lēmums pieņemts, lai mazinātu ļoti patogēnās putnu gripas, ko izraisa A tipa H5N1 apakštipa gripas vīruss, iespējamu pārnešanu no savvaļas putniem uz mājputniem un citiem nebrīvē turētiem putniem.

Tas nozīmē, ka visās ES dalībvalstīs mājputnu un citu nebrīvē turētu putnu īpašniekiem vai turētājiem, kuru novietnes atrodas putnu gripas īpaši apdraudētos apgabalos, biodrošības pasākumi savās saimniecībās būs jāievēro vēl vismaz gadu un 2 mēnešus. Putnu gripas īpaši apdraudētos apgabalus nosaka Pārtikas un veterinārais dienests (PVD).

Iepriekšējais EK lēmums noteica, ka putnu gripu ierobežojoši biodrošības pasākumi bija jāievēro līdz šā gada 1. janvārim.

Normatīvais akts stāsies spēkā pēc tā publicēšanas laikrakstā „Latvijas Vēstnesis”.

Vairāk informācijas par normatīvo aktu
http://www.mk.gov.lv/lv/mk/tap/?pid=40211477&mode=mk&date=2011-04-19

AgroPols

x

Paroles atgadināšana