Teritoriju pārvaldība

Valdība apstiprina grozījumus valsts un ES atbalsta piešķiršanas kārtībā lauku un zivsaimniecības attīstībai

Aina Odziņa, AgroPols
09.05.2011

3. maijā valdība apstiprināja Zemkopības ministrijas (ZM) izstrādātos Ministru kabineta (MK) noteikumus „Grozījumi Ministru kabineta 2009. gada 14. jūlija noteikumos Nr.783 „Kārtība, kādā piešķir valsts un Eiropas Savienības atbalstu lauku un zivsaimniecības attīstībai ””, kas paredz izmaiņas valsts un Eiropas Savienības (ES) atbalsta piešķiršanas kārtībā lauku un zivsaimniecības attīstībai, informēja ZM sabiedrisko attiecību speciāliste Solveiga Lazovska.

Grozījumi paredz izmaiņas iepirkumu procedūrā, nosakot, ka finansējuma saņēmējam turpmāk būs jāpārliecinās par izvēlētās cenas objektivitāti un atbilstību tirgus cenai neatkarīgi no iegādes paredzamās līgumcenas. Tāpat finansējuma saņēmējam, veicot jebkuras iegādes, būs jānodrošina cenu atbilstības pārbaudi, ko apliecinās divu derīgu piedāvājumu salīdzināšanu konkrētai iegādei.

Ņemot vērā, ka ierosināti grozījumi Latvijas Lauku attīstības programmā 2007.-2013. gadam, kas paredz jaunu atbalsta pasākumus, normatīvā akta grozījumi paredz noteikt atbalsta saņemšanas kārtību z inātniskajām institūcijām, kurām atbalsts tiks maksāts tādā pašā kārtībā kā valsts kapitālsabiedrībām .

Paredzēts, ka publiskā finansējuma atmaksu varēs saņemt arī par būvniecību vai citiem pakalpojumiem, ja ir veikta daļēja iegāžu apmaksa (samaksāta privātā ieguldījuma un neattiecināmo izmaksu daļa).

Lai nodrošinātu ES un valsts budžeta līdzekļu atbilstošu izlietojumu, gadījumos, kad atbalsts tiek saņemts saskaņā arpreču daļējas apmaksas nosacījumiem, atbalsta saņēmējam desmit darbdienu laikā pēc informācijas saņemšanas no Lauku atbalsta dienesta (LAD) par publiskā finansējuma pārskaitīšanupreces piegādātājam, izmantojot kredītiestādes darījumu kontu, jāiesniedz LAD kredītiestādes izsniegtu dokumentu, kas apliecina, ka publiskais finansējums pilnā apmērā ir pārskaitīts preces piegādātājam.

Noteikumu projektā, pamatojoties uz pasākumu īstenošanas pieredzi par iesniegtajiem projektiem iepriekšējās projektu iesniegumu iesniegšanas kārtās un ņemot vērā lauksaimnieku sabiedrisko organizāciju, kā arī Latvijas Līzinga devēju asociācijas izteiktos priekšlikumus, izdarīti arī vairāki tehniski un redakcionāli grozījumi, kas precizē atbalsta saņemšanas nosacījumus.

Noteikumi attiecas uz atbalsta pretendentiem, kuri pretendē uz atbalstu, kas tiek piešķirts atklātu projektu iesniegumu konkursu veidā vairākos Lauku attīstības programmas 2007.–2013. gadam un Rīcības programmas Eiropas zivsaimniecības fonda atbalsta ieviešanai Latvijā 2007.–2013. gadam pasākumos.

Grozījumi kārtībā, kādā piešķir valsts un ES atbalstu lauku un zivsaimniecības attīstībai, stāsies spēkā pēc to publicēšanas laikrakstā „Latvijas Vēstnesis”.

Vairāk informācijas par dokumentu:
http://www.mk.gov.lv/lv/mk/tap/?pid=40215320&mode=mk&date=2011-05-03

AgroPols

x

Paroles atgadināšana