Teritoriju pārvaldība

Pārtikas nozares padome veicinās konkurētspējīgas un ilgtspējīgas pārtikas nozares attīstību

Ilze Vabole, AgroPols
09.08.2011

9. augustā valdība apstiprināja Zemkopības ministrijas (ZM) izstrādātos Ministru kabineta (MK) noteikumus „Pārtikas nozares padomes nolikums”, kas nosaka izveidot koordinējošu un konsultatīvu institūciju – Pārtikas nozares padomi, kuras darbības mērķis ir veicināt konkurētspējīgas un ilgtspējīgas pārtikas nozares attīstību, informēja ZM sabiedrisko attiecību speciāliste Solveiga Lazovska.

Padomes izveides nepieciešamību aktualizēja Latvijas pārtikas  ražotāji, ierosinot noteikt vienu atbildīgo iestādi pārtikas jomā, jo patlaban ar pārtikas nozari saistītie jautājumi, tostarp par atbalstu, eksporta veicināšanu, konkurenci, nodokļiem, tiek izskatīti vairākās ministrijās un to izveidotajās padomēs bez vienotas koordinācijas, kālab neveidojas komplekss skatījums uz pārtikas nozares attīstību.

Izstrādātie noteikumi nosaka Pārtikas nozares padomes funkcijas, uzdevumus un tiesības, padomes sastāvu, kā arī padomes darba organizāciju.

Noteikts, ka Pārtikas nozares padome koordinē ar pārtikas nozari saistītos jautājumus, nodrošina pārtikas nozarei būtisku problēmu risināšanu, veicina pārtikas nozares attīstību, sekmējot tās konkurētspēju vietējā un starptautiskā tirgū, kā arī pārtikas produktu eksportu.

Lai īstenotu šīs funkcijas, Pārtikas nozares padome izvērtē ar pārtikas nozari saistītus jautājumus un par tiem izsaka viedokli, tostarp Ministru kabinetam un Saeimas komisijām. Pārtikas nozares padome sniedz priekšlikumus par valsts politikas prioritātēm pārtikas nozarē, izvērtē un sniedz viedokli par tiesību aktiem, to projektiem un attīstības plānošanas dokumentiem, kā arī plānotajiem pasākumiem, kas saistīti ar pārtikas nozari. Tāpat Pārtikas nozares padome izvērtē citu jomu ietekmi uz Latvijas pārtikas nozari, kā arī nodrošina informatīvo saikni un saskaņotu rīcību starp pārtikas nozares pārstāvjiem un valsts pārvaldes iestādēm pārtikas nozarei būtiskos jautājumos.

Pārtikas nozares padomes nolikums nosaka, ka Pārtikas padomes priekšsēdētājs ir zemkopības ministrs, bet padomes priekšsēdētāja vietnieks - Latvijas Pārtikas uzņēmumu federācijas padomes priekšsēdētājs. Padomē darbojas Finanšu ministrijas, Ekonomikas ministrijas, Zemkopības ministrijas, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas, Veselības ministrijas, Latvijas Pārtikas uzņēmumu federācijas, Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padomes, Latvijas lauksaimniecības kooperatīvu asociācijas, Zemnieku saeimas, Latvijas Pārtikas tirgotāju asociācijas un Latvijas Sabiedrības veselības asociācijas pārstāvji.

Padomes sekretariāta funkcijas pilda Zemkopības ministrija.

Pārtikas nozares padomes nolikums stāsies spēkā pēc tā publicēšanas laikrakstā „Latvijas Vēstnesis”.

Vairāk informācijas:

http://www.mk.gov.lv/lv/mk/tap/?pid=40216361&mode=mk&date=2011-08-09

AgroPols

x

Paroles atgadināšana