Teritoriju pārvaldība

Valdība apstiprina izmaiņas valsts subsīdijās

Ilze Vabole, AgroPols
04.10.2011

4. oktobrī valdība apstiprināja Zemkopības ministrijas (ZM) izstrādātos grozījumus Ministru kabineta (MK) 2011.gada 1 .februāra noteikumos Nr. 105 „Noteikumi par ikgadējo valsts atbalstu lauksaimniecībai un tā piešķiršanas kārtību”, informēja ZM sabiedrisko attiecību speciāliste Viktorija Kalniņa.

Lai mērķtiecīgi izmantotu no valsts budžeta piešķirtos līdzekļus 6 184 729 latu apmērā, izmaiņas noteikumos paredz pārdalīt finansējumu 111 930 latu apmērā starp atbalsta pasākumiem, kuros līdzekļu pieprasījums ir lielāks par pieejamo finansējumu.

Valstī dzīvnieku liemeņu apstrādes kvalitāte, klasifikācija, marķēšana, svēršanas precizitāte, identifikācija un cenu ziņošana notiek saskaņā ar Padomes 2007. gada 22. oktobra Regulas (EK) Nr. 1234/2007 , ar ko izveido lauksaimniecības tirgu kopīgu organizāciju un paredz īpašus noteikumus dažiem lauksaimniecības produktiem (Vienotā TKO regula), un Komisijas 2008. gada 10. decembra Regulas (EK) Nr. 1249/2008 , ar ko paredz sīki izstrādātus noteikumus par Kopienas skalu ieviešanu liellopu, cūku un aitu liemeņu klasifikācijai un cenu paziņošanas kārtību, prasībām.

Izmaiņas noteikumos paredz atbalstīt pētījumu, kas nodrošinās cūku liemeņu klasifikācijas metodes un liesās gaļas satura aprēķina formulu aktualizāciju un izstrādi. Vidēji piecu gadu laikā dažādu faktoru (ģenētisko, ēdināšanas, selekcijas u.c.) ietekmē mainās dzīvnieku populācijas kvalitatīvās un kvantitatīvās (liesās gaļas iznākums) īpašības. Pasaulē ir vispārpieņemta prakse cūku liemeņu klasificēšanas formulas aktualizēt vai izstrādāt no jauna vismaz reizi piecos gados. Latvijā pēdējo reizi formulas aktualizētas 2005. gadā.

Savukārt, lai nodrošinātu Latvijas līdzdalību izstādē „Internationale Grüne Woche Berlin” 2012. gada janvārī un izveidotu tādu stendu, kas reprezentētu populārākos pārtikas produktus Latvijā, ir mainīta kopstenda organizēšanas koncepcija. Jaunā koncepcija paredz, ka Latvijas organizētajā stendā atradīsies Latviju reprezentējošie pārtikas produkti, nevis konkrētu uzņēmumu stendi. Šos pārtikas produktus izraudzīsies Latvijas Valsts agrārās ekonomikas institūts (LVAEI), veicot sabiedrisko aptauju. Aptaujas rezultātā atlasītos produktus LVAEI iegādāsies no produktus ražojošiem uzņēmumiem.

Izmaiņas noteikumos stāsies spēkā pēc to publicēšanas laikrakstā „Latvijas Vēstnesis”.

Plašāka informācija pieejama MK mājas lapā:

http://www.mk.gov.lv/lv/mk/tap/?pid=40228997&mode=mk&date=2011-10-04

AgroPols

x

Paroles atgadināšana