Teritoriju pārvaldība

Sertificēti sēklas kartupeļi katru gadu būs jāstāda 10% apjomā no kopējās ar kartupeļiem apstādāmās platības

Ilze Vabole, AgroPols
08.11.2011

8. novembrī valdība apstiprināja Zemkopības ministrijas (ZM) izstrādātos grozījumus Ministru kabineta 2007. gada 29. maija noteikumos Nr.365 „Kartupeļu gaišās gredzenpuves apkarošanas un izplatības ierobežošanas kārtība”, informēja ZM sabiedrisko attiecību speciāliste Viktorija Kalniņa. Izmaiņas noteikumos izstrādātas, lai ierobežotu kartupeļu gaišās gredzenpuves izplatību un panāktu vispārējās kartupeļu ražības palielināšanu un arī kvalitātes uzlabošanu.

Izmaiņas noteikumos paredz precizēt prasību par sēklas kartupeļu atjaunošanu katru gadu ar sertificētu sēklu, nosakot, ka sertificēts sēklas materiāls katru gadu jāstāda 10% apjomā no kopējās ar kartupeļiem apstādāmās platības. Tāpat arī tiek precizētas situācijas, ja ar sertificētu sēklu tiek apstādītas platības 15% – 100% apjomā no kopējās kartupeļu audzēšanas platības. Izmaiņas noteikumos arī paredz, ka kartupeļu audzētāji saimniecībā stādīšanai drīkst izmantot kartupeļus ne ilgāk kā divus gadus pēc kartupeļu sertifikācijas.

Kartupeļu gaišās gredzenpuves izplatības ierobežošanas un apkarošanas pasākumus arī turpmāk piemēros un kontrolēs Valsts augu aizsardzības dienests (VAAD).

Zemkopības ministrija ņēma vērā nevalstisko organizāciju, kas pārstāv Latvijas kartupeļu audzētāju intereses, priekšlikumu samazināt ar sertificētu sēklu katru gadu apstādāmo platību no 25% līdz 10%, vienlaikus nosakot papildprasību, ka no sertificētas sēklas izaudzētos kartupeļus stādīšanai drīkst izmantot ne ilgāk kā divus gadus pēc sertifikācijas. Tā būs iespējams nodrošināt to, ka četru gadu laikā tiek nomainīts viss saimniecībā izmantotais stādāmais materiāls un netiktu izmantots vecs un, iespējams, inficēts sēklas materiāls.

Izmaiņas kartupeļu gaišās gredzenpuves apkarošanas un izplatības ierobežošanas kārtībā stāsies spēkā pēc to publicēšanas laikrakstā „Latvijas Vēstnesis”.

Plašāka informācija pieejama MK mājas lapā:

http://www.mk.gov.lv/lv/mk/tap/?pid=40224016&mode=mk&date=2011-11-08

AgroPols

x

Paroles atgadināšana